4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Марсоходът на НАСА може да е открил признаци на живот на Червената планета


Марсоходът Perseverance на НАСА откри, че кратерът Jezero на Марс в един момент е бил пълен с вода, предлагайки изкушаваща надежда, че може вече да е открил вкаменели организми на планетата.

Марсоходът, който за първи път се докосна до кратера през февруари 2021 г. заедно с вече пенсионирания си хеликоптер спътник Ingenuity, направи откритието с помощта на проникващ в земята радар – разкривайки слоеве от утайки, принадлежали някога на езеро, което по-късно е пресъхнало.

Откритието поражда надежди, че след като геоложките проби се върнат на Земята, изследователите може да намерят доказателства, че древен живот някога е процъфтявал на Червена планета.

„От орбита можем да видим куп различни находища, но не можем да кажем със сигурност дали това, което виждаме, е първоначалното им състояние, или виждаме края на дълга геоложка история“, казва авторът на изследването Дейвид Пейдж, професор по планетарни науки. „За да кажем как са се образували тези неща, трябва да видим под повърхността.“

Марсоходът Perseverance на НАСА е ключова част от мисията на космическата агенция Марс 2020 на стойност 2,7 милиарда долара. Откакто пристигна на Марс, ровърът търси признаци на древен живот, събирайки десетки скални проби за евентуалното им изпращане на Земята.

В продължение на три години марсоходът беше придружен от хеликоптера Ingenuity, който извърши своя 72-ри и последен полет над марсианската повърхност на 18 януари.

Perseverance с размерите на автомобил е пълен със седем научни инструмента, един от които е радарният фотоапарат за подповърхностния експеримент на Марс (RIMFAX). Изстрелвайки радарни сигнали в земята на всеки 10 сантиметра по време на дългото си и самотно пътуване, марсоходът изгради карта на импулси, отразени от дълбочини от около 20 метра под повърхността на марсианския кратер.

Сега тази радарна карта разкри съществуването на седименти, които предполагат, че кратерът някога е бил наводнен с водите на гигантско езеро. Подобно на пресъхващите езера на Земята, неговите утайки са били предвижени от река, която е образувала голяма делта.

„Промените, които виждаме запазени в скалните записи, се движат от мащабни промени в марсианската среда“, каза Пейдж. „Интересното е, че можем да видим толкова много доказателства за промяна в такава малка географска област, което ни позволява да разширим нашите открития до мащаба на целия кратер.“

Тъй като животът на Земята е силно зависим от водата, доказателствата за вода на Марс могат да бъдат жизненоважна улика, че планетата някога е била дом на живот – или че живот все още може да има.

За да върне ценния товар на Perserverance, марсоходът Perseverance ще изчака пристигането на планирания спускаем апарат за извличане на проби от Европейската космическа агенция (ESA) – космически кораб, опакован с малка ракета, която марсоходът ще зареди със своите скални и почвени проби, преди да бъде изстрелян обратно в орбита.

След като бъде изстреляна в космоса, ракетата, съдържаща пробата, ще бъде “заловена” от орбиталния апарат за връщане към Земята (ERO) на ESA за обратен полет до Земята. НАСА първоначално планираше ERO да стартира някъде през 2026 г., но оттогава тази дата беше отложена до 2028 г. , което означава, че пробата ще се върне на Земята най-рано през 2033 г.

Последни новини

- Реклама -