- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

May the 4th be with you: Как 4 май стана „Ден на Междузведни войни“

Честит 4 май! Това е денят, когато фенове от цял свят се събират, за да отбележат Деня на Междузвездни войни. 

Неофициалният празник произлиза от крилата фраза от първия филм на Джордж Лукас от космическия франчайз „Междузвездни войни: Нова надежда“, който беше пуснат през 1977 г. Във филма генерал Додона изрича фразата на бунтовническия съюз, докато се подготвят за тяхното нападение над Звездата на смъртта.

„Всички по корабите! И нека Силата бъде с вас!“. „May the Force be with you“ се превръща в девиз, с който рицарите джедаи си пожелават успех в начинанията и става любима реплика на феновете по цял свят.

Всяка година на тази дата, стотици хиляди фенове на космическата приключенска сага се събират и правят конкурси с тематични костюми и се срещат със звездите от култовата поредица.

Защо точно 4 май

Ако се чудите как точно датата 4 май е избрана за Ден на Междузвездни войни, то нека обясним. Всъщност става въпрос за игра на думи – на англисйки „May 4th“ звузи доста подобно на любимата на феновете фраза „May the force be with you“.

Как се ражда изразът “May the Fourth be with you”

Еднa от най-ранните употреби на фразата „May the Fourth be with you“ е на 4 май 1979 г., когато журналист в лондонски вестник поздравява новия министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър за първия й ден на поста.

В реклама на цяла страница се казва: „May the Fourth be with you, Maggie. Congratulations!“

Повече от 40 години по-късно феновете по целия свят продължават да разпространяват радостта и общата си страст към Междузвездни войни.

Любопитни факти

* Твърди се, че „Междузвездни войни“ е вдъхновена от филмите „Телохранител“ и „Тайната крепост“ на японския режисьор Акира Куросава.

* Джордж Лукас – създателят на поредицата – не е роден на 4 май, а на 14 май. Филмите винаги са излизали на екран в седмицата след тази дата.

* Думата „джедай“ идва от „джидай-геки“ – японските исторически филми за самураи.

* Лицето на Йода, и по-специално очите, са вдъхновени от Алберт Айнщайн.

* През 2011 г. възпоменателни монети „Междузвездни войни“ стават законно платежно средство на тихоокеаннския остров Ниуе.

* Репликата „Имам (много) лошо предчувствие за това“ присъства във всеки филм от поредицата. Тя се появява дори и в други проекти на Lucas, които нямат общо с поредицата – например лентата „Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп“.

* Името на робота Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) е взето от разговорния език на звукооператорите в киното.

* Дизайнът на кораба „Хилядолетния сокол“ е базиран върху хамбургер.

 

- Реклама -

Последни новини