- Реклама -

- Реклама -

20.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Месеци след смъртта на дете пловдивско училище му писало оценки

Месеци след смъртта на петокласничка пловдивско училище не е отразявало отсъствията ѝ от часовете. Нещо повече – момичето дори е получавало оценки от „изпитвания“. За скандалния случай писа пловдивският вестник „Марица“. Училището е „Найден Геров“.

Миналата учебна година Веска (името на детето е сменено) трябвало да бъде в пети клас в училището в кв. „Столипиново“. Момичето обаче не се явило на първия учебен ден, нито на следващите дни. Нямало го седмици, месеци наред, но това по нищо не личало от дневника.

Детето изчезнало през лятната ваканция, а при издирването полицията установила, че се е удавило в река Марица. Но месеци наред на момичето не са писани отсъствия. (При пет неизвинени социалните спират помощите.) Фигурират фалшиви оценки срещу името му. Училището е получавало финансирането от държавата за издръжката на ученичката.

Дали от „Найден Геров“ са опитали да се свържат със семейството, за да разберат къде е ученичката им, не е известно. Не е приведен в действие Междуинституционалният механизъм за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна училищна възраст, чиято основна задача е връщането на децата в училище.

През ноември от училището разбрали случайно от съседи, че момичето е умряло. На 11 ноември се обърнали към Шесто районно управление на полицията, за да потвърдят информацията.

На 22 ноември полицията отговорила, че момичето е обявено за безследно изчезнало на 26 юли 2022г. Чак тогава петокласничката била отписана от училище. За да се прикрият нарушенията, оценките на момичето, което се удавило на 25 юли, са били заличени.

По информация на „Марица“ това не е единственият случай с фиктивен ученик в СУ „Найден Геров“. Оттам попитали МОН, но министерството им отказало информация с аргумента, че тя съдържа лични данни и че достъпът до данните по Механизма е ограничен.

МОН обаче наредило на Регионалното управление на образованието в Пловдив да извърши проверка и РУО констатирало извършването на нарушения. На директорката Диана Гавазова са дадени задължителни предписания и от нея са поискани обяснения.

- Реклама -

Последни новини