30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Международния наказателен съд иска арест за Шойгу и Герасимов


Международния наказателен съд издаде заповеди за арест за бившия министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов по обвинения за насочване на нападения срещу цивилни обекти и хора в Украйна, съобщи „Ройтерс“.

В прессъобщение на съда се посочва, че съдиите са установили, че има „разумни основания да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетни удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура от поне 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.“.

Международният наказателен съд добави, че тези удари са били „насочени срещу цивилни обекти“ и дори когато целите може да са се считали за военни, цивилните щети „са били очевидно прекомерни спрямо очакваното военно предимство“.

Руските официални лица са заподозрени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с ръководенето на атаки срещу цивилни украинци и срещу цивилни обекти в Украйна.

Русия, която подобно на Украйна не е член на Международния наказателен съд, многократно е заявявала, че украинската енергийна инфраструктура е легитимна военна цел и отрича да е атакувала цивилни или гражданска инфраструктура, напомня Ройтерс.

Съдът издаде заповед за арест на президента Владимир Путин през март миналата година, решение, което Москва определи като „невалидно“. В отговор Русия издаде собствена заповед срещу председателя на МНС.

Международният наказателен съд, базиран в Хага, не разполага със собствена полиция за изпълнение на заповедите за арест. Тя разчита на съдебната система на своите 124 членове, за да ги изпълни.

На теория, всеки със заповед е възпрепятстван да пътува до държава-членка на МНС поради страх от арест.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини