33.8 C
София
събота, 13 юли 2024 г.

Милошев разкри кога ще може да се плува край Кранево

Служебният министър на туризма Евтим Милошев коментира наличието на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ във морската вода край Кранево и съобщи, че до 2-3 дни в морето ще може да се плува без ограничения.

„В Кранево се прави необходимата превенция срещу замърсяването. Пречистена вода се е изляла в морето. Пробите на химическия състав на водата са чисти, при биологичните има повишение на някои стойности, но то не е критично. Звучи страшно, но всъщност няма голям проблем. Препоръчително е да не се влиза в морето“, посочи министърът в Нова телевизия.

Според него ремонтът на пречиствателната станция ще завърши до 10 дни. „Тя е на километър навътре в сушата. Колекторните тръби тръгват оттам, минават под плажа и имат точка за заустване, където се излива пречистената вода – на 300 метра вътре в морето. Всеки месец по два пъти има мониторинг за чистотата на черноморската вода, който се докладва пред ЕК“, обясни той.

Забраниха къпането на Албена и Кранево, откриха „ешерихия коли“

Министърът призна за дефицита на работна ръка в туристическия бранш. „Този проблем ме удари още в началото. Той не спира, но не е обхвата на министерството. Във всички сектори има проблеми с работната ръка, трябва да се намери баланс между осигуряване на работници от трети страни и сигурността на страната. Консулските служби работят целогодишно, не може с магическа пръчка да се смени цялата концепция“, смята Милошев.

Относно цените на почивките той подчерта, че държавата не може да контролира свободния пазар. „В концесионните договори има заложени минимални и максимални цени. Те се обявяват в началото на сезона. Има места, на които цените са намалени, има и такива с ръст от 10-20%, зависи колко добре е уреден конкретният плаж“, допълни служебният министър.

Милошев отказа да отговори дали би останал в редовен кабинет, ако му бъде предложено.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини