- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Мината върху дрона в Тюленово може да е българска

Дрон с прикрепена мина бе открит в неделя вечер на скалите край село Тюленово до Шабла. Полицията отцепи района, а днес боеприпасът бе обезвреден. Откъде е дошла безпилотната машина, ще се повтори ли пак този случай и как България може да се защити?

Вече се появи спекулация, че мината, прикрепена върху дрона, може да е българска. Димитър Гърдев – дипломат, депутат в 45-о и 46-о Народно събрание, председател на Комисията по външна политика в 46-ия парламент и ръководител на Делегацията на Република България в Съвета на Европа, не изключва такъв сценарий. Според него е ясно, че безпилотният апарат е бил част от военните действия в Украйна.

„Не мога да кажа за мината, тъй като се води разследване. Това е боеприпас, който е навсякъде, много е разпространен. В момента и Русия, и Украйна вадят всякакви наличности от складовете“.

По думите му – става въпрос за стандартна мина за минохвъргачка 82-и калибър. „Това е съветски образец, който се произвежда в огромно количество държави. Достъпът до такива боеприпаси е също много разпространен. Тази граната – 82-мм – унищожава всичко“, каза бившият депутат.

Междувременно в комисията по отбрана на парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев каза следното: „Освен кинетична война, се води и война в електромагнитния спектър, много сериозна. Няма гаранция, че която и от двете страни, използвайки такива дистанционно пилотируеми или автономни средства, ще може винаги да ги държи под контрол“.

Тези думи на Тагарев са доста знакови, защото той не каза директно, че става въпрос за руски дрон – в парламента имаше неофициални разговори дали машината не е украинска и дали нарочно не е отклонена от руска система за електронно заглушаване към българска територия, още повече ако действително боеприпасът, прикрепен към нея, е български.

„Това ще продължава да ни се случва. Затова е необходимо България много бързо да вземе мерки по прикритие на основните направления, откъдето е възможно да влизат такива дронове, включително чрез изграждане на противовъздушна отбрана, която има възможност да поразява такъв тип дронове. България има такива възможности“, каза Гърдев.

Според него имаме най-добрата ПВО на Балканите. В случая най-добра работа ще свърши противозенитната ракетна система „Оса“ – съветско производство. Тя е предназначена точно за такива малки дронове, добави дипломатът.

Трябва да се извадят „Оси“-те от резерв, защото следващата цел може да е пристанище или населен град, твърди Гърдев.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини