- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Министър Галин Цоков: 15 септември е празник на знанието

Проф. Галин Цоков, Снимка: МОН

Днес над 700 хиляди ученици ще пристъпят прага на българското училище. За всеки един от тях и за техните семейства днешният ден е празник. Така е и за всички, които са свързали живота си с мисията да преподават и да формират личности. Затова и първият учебен ден е празник и за цялото ни общество. Празник е на знанието, казва в приветствието си за първия учебен ден министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„Бих искал да се обърна специално към тези малко над 57 хиляди първокласници, които днес за първи път ще се срещнат със своите учители. Скъпи деца, днес в родното училище започвате едно голямо приключение. Приключение, което ще е изпълнено с много предизвикателства, игри, откриване на нови неща и знания за света около вас. Бъдете любопитни, търсещи и преди всичко щастливи през учебните часове, които Ви предстоят. Нито за момент не забравяйте, че училището е място, където винаги ще получите подкрепа и разбиране. Уважавайте учителите си и общувайте със съучениците си – приятелствата с тях са безценни“, казва още Цоков в приветствието, което е отправено до първокласниците, директорите, учителите и педагогическите специалисти, учениците и родителите.

В обръщението си към учителите и ръководителите на образователни институции министър Цоков отбелязва, че в обучителния процес има трудни дни, има и моменти, в които човек си задава въпроса дали да продължава да дава всичко от себе си. „Днес, когато цялото ни общество гледа към Вас, повече от всякога трябва да сте горди с професията си. Обичайте я, защото тя е призвание! С гордост бъдете учители на децата ни. Хилядите цветя, които ще получите в първия учебен ден, са жест на благодарност и признание за труда Ви от цялото общество“.

Той отправя специални поздравления и към колективите на всички яслени групи и детски градини, които поставят основата, без която успехите и на училищното, и на висшето образование биха били немислими.

„Не на последно място поздравявам с първия учебен ден и 398-те български неделни училища зад граница. Скъпи представители на българските общности и учители, продължавайте да обучавате със същото себеотрицание и давайте всичко от себе си, за да възпитате любовта към езика, културата и родината ни в тези близо 30 хиляди деца, които живеят далеч от България, но чрез Вас тя ще остане в сърцата им. Пожелавам на всички Вас – учители, директори и ученици, здраве, благополучие и добротворство! На добър час!“, завършва министър Галин Цоков.

 

- Реклама -

Последни новини