20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Министър Коритарова за пътищата: Състоянието е критично навсякъде


Мисля, че всички знаем какво е състоянието на пътищата – всички пътуваме, шофираме по тях. С една дума състоянието е незадоволително. Това коментира в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. На среща с ръководството на АПИ и с областните пътни управления в страната тя е възложила да бъде изготвен анализ в рамките на една седмица, за да се знае къде трябва да се планират належащите ремонти.

Едни от основните действия, които ще бъдат предприети е осигуряване на безопасност на критичните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и храсти, възстановяване на пътната маркировка и липсващите пътни знаци, премахване на елементите, които пречат на видимостта на кръстовищата, поясни Коритарова.

„Състоянието е критично навсякъде. Социалните мрежи изобилстват със снимки, които фокусират нередности по пътищата. Затова нашата цел е да можем максимално бързо да предприемем най-неотложните действия. Пътищата няма да се оправят с магическа пръчка и за кратък период от време, но трябва да се започне тяхното поддържане“, добави регионалният министър.

По думите ѝ, пътищата у нас не са ремонтирани през последните 3 години. В този период няма действащи договори за текущо поддържане на пътищата.

„Извършвани са само аварийни ремонти, но за съжаление и там финансовият ресурс вече е изчерпан. Затова първото нещо, което съвсем отговорно реших беше възстановяването на работата за избор на изпълнители“, каза още Виолета Коритарова.

МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова, уточни Коритарова.

Регионалният министър каза още, че автомагистрала „Тракия“ има нужда да се ремонтира в участъци в областите Сливен и Ямбол, но това ще стане след края на активния туристически сезон, за да не се създават тапи по пътищата и да няма задръствания през лятото.

По отношение на тежката катастрофа край Аксаково с кола на НСО и загинал човек и спешното преасфалтиране на въпросния участък, Виолета Коритарова каза, че са установени пропуски в работата на служителите от ОПУ-Варна и няма синхронизация и координация в действията на институциите.

„Действително в участъка на пътя Варна – Добрич на територията на област Варна са предвидени през май да бъдат извършени ремонтни дейности. Възлагането е още на 13 май, т.е. далеч преди случилото се ПТП. Мисля, че никой не би укрил нищо по този случай. Важното е да се разбере обективната истина за този трагичен инцидент. И ние, и прокуратурата ще свършим отговорно своята работа, за да разберем причините за поставянето на асфалта“, подчерта регионалният министър.

Източник: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини