10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Министър разпъва чадър над удушвачката на Пейо ПеевДобрите шахматисти играят с много ходове напред. Слабите с няколко хода назад – като им вземат царицата, почват да умуват какво е трябвало да направят, за да не им я вземат. След всяка криминална история следват обществени дебати по правилата на слабите шахматисти. Защо се е случило това и можело ли е да не се случи? Обикновено се оказва, че е можело, но никой не е забелязал смъртоносните знаци.

Зверското убийство на Пейо Пеев, извършено от неговата тъща и съпругата му, потресе със своята арогантност, но и озадачи с липсата на видим мотив. Защо тъщата Красимира Трифонова, служителка на МВнР, бивш консул и трети секретар в Банкок, а по-късно и с мандат в Турция, ще въвлече дъщеря си да убият Пеев? Пари, имоти, ревност? Класическите причини тук отсъстват.

Но една история, дълбоко заровена в миналото, е подсказвала що за човек е въпросната служителка на МВнР. Това не са поверителни данни на лекари психиатри, а публичен скандал, достигнал до най-високи нива в йерархията на държавата.
Става дума за предсрочно прекратения през вече далечната 2010 г. мандат на българския посланик в Тайланд Камен Величков с дейното участие на същата Красимира Трифонова. Някои медии подхващат случая. Като източник на информация първоначално посочват Комисията за защита от дискриминация (КЗД), по-късно – Министерството на външните работи (МВнР).

Заповедта за отзоваването на посланика е подписана от тогавашния министър Николай Младенов, след като дисциплинарният съвет към МВнР разгледал сигнали за нарушения в работата на Величков в Тайланд. Какви точно са сигналите, не се уточнява, но според говорителя на МВнР те не включват сексуален тормоз. Жалба срещу Величков за сексуален тормоз обаче подава през февруари 2010 г. в КЗД служителката Красимира Трифонова. Бъдещата удушвачка тогава е командирована от Министерството на рвъншните работи от април 2008 г. в мисията ни в Банкок за изпълнение на функциите на трети секретар, консул и финансов отчетник. Жълтият привкус на „новината“ я тиражира, изцяло доукрасена във вреда на посланика.

Очаквайте точно в 18.15 в рубриката „На фокус“ ексклузивно интервю с Мария Дерменджиева, от което ще разберете, кой първи дипломат съсипа кариерата на Камен Величков.

Последни новини

- Реклама -