17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Министърът на икономиката гони шефовете на „Ел Би Булгарикум“, водили фирмата към фалит

 

Министърът на икономиката Петко Николов поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“ и разпореди на Държавната консолидационна компания (ДКК), принципал на дружеството, да предприеме действия за спешна смяна и вписване на нов борд.

Това се случи по време на среща със служители на държавната фирма, които започнаха протести вчера. Пред министъра те разказаха за огромните проблеми в предприятието, а всичките им опити за диалог с ръководството са били напълно неуспешни. Работниците настояват да се опази дружеството от ликвидация и твърдят, че изпълнителният директор Ивайло Лилов от няколко месеца упорито и системно съсипва граденото с десетилетия.

На собствена глава той увеличава цените на крайните продукти с цели 60%, в резултат на което оборотът пада тройно – стандартните месечни продажби около 20 тона се топят до едва 6-7 тона. На този фон доставките на сурово мляко са вдигнати почти двойно. Във всички възможни помещения на базата са натрупани над 188 тона трайни продукти, дори 11 тона се съхраняват в камион. С този интензитет на продажби е съвсем реална опасността да се бракуват около 150 тона продукти, което ще доведе от над 3,5 млн. лева загуба.

От своя страна, директорът Ивайло Лилов няколко пъти е заплашвал членове на КНСБ, че ако продължават да настояват за изпълнение на техните искания, които включват и увеличение на заплатите, ще затвори базата във Видин. В момента се подготвя 10% съкращение под претекст намаления оборот. Всичко това навежда на въпроса дали не се предприемат координирани действия за постепенна ликвидация на дружеството.

Директорът Ивайло Лилов (вдясно) и до него Анна Радовска, член на борда на директорите, по време на среща с работници и служители в присъствието на икономическия министър

Само преди един ден председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебния министър Николов за незабавни действия за опазване от ликвидация и фалит на единственото държавно предприятие – производител на млечни продукти и закваски – „Ел Би Булгарикум“ и за активен диалог с протестиращите работници от производствената база във Видин. „Най-важният капитал на “Ел Би Булгарикум” са хората, а самото предприятие от десетилетия е ключово за позиционирането на страната ни на световните пазари“, напомни Пеевски. Той настоява министърът като принципал да предотврати опитите на поредната “калинка” на ПП, директора Ивайло Лилов – партиен кадър на проваления министър от ПП Богдан Богданов, да доведе до фалит и ликвидация успешното дружество.

Професионалният опит на Ивайло Лилов няма нищо общо с млечния, а и с какъвто и да е друг бранш. Той е партиен функционер – дългогодишен лидер на младежката организация на БСП във Враца. Инсталиран е на поста заместник-председател на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания по времето на правителството на Кирил Петков, когато Корнелия Нинова беше икономически министър.

Но Лилов може да не е професионален мениджър, обаче има отличен нюх да усеща накъде духа вятърът и бързо се прехвърля в лагера на президентските хора. Злите езици твърдят, че е близък до секретаря на Радев по вътрешна политика Николай Копринков. Попаднал на високия пост в млечната компания, Ивайло Лилов успява да се сближи с ексминистър Богдан Богданов и двамата дори демонстрират близките си отношения по време на една командировка до Япония.

Шеф на директорския борд на млечната компания е Христо Михайловски, бивш заместник-министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов и зет на бившия председател на парламента Йордан Соколов. Третото попълнение е Анна Радовска, която има твърде семпла професионална биография, но пък е била общински съветник в Костинброд от местна коалиция начело с ВМРО.

В края на миналата година бивши директори от държавната млекопреработвателна компания съобщиха, че в дружеството се случват тежки нарушения и трябва да влезе прокуратурата, за да извърши проверка. Така например са поръчани 5 автомобила за 1 020 000 лв. с ДДС, които до тогава не били доставени въпреки изтеклия договор и платената изцяло авансово сума. 3 специализирани и 2 леки коли е трябвало да дойдат до края на август. „Стойността им е завишена и е много над пазарните цени, което е спорно, защото никъде няма разписани конкретни технически характеристики за нужните на фирмата“, твърди  бившият административен директор Любомир Черногорски. Той съобщи още, че е върнат доставчикът „Милки Груп Био“, който нашумя с вноса на мляко от Унгария.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини