22.4 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Министърът на отбраната каза дали връщат казармата

Министерството на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че не се обмисля връщане на наборната служба в България.

„За попълването на резерва се предприемат комплексни мерки, но ако те не сработят, може да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка. Това засяга служители в структури от системата на националната сигурност, МВР, правосъдната система и други“, коментира още Атанас Запрянов.

След видеоконферентната връзка с националните командири на българските контингенти, които участват в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак, министърът отговаряше на въпроси.

Отговаряйки на въпрос за попълването на армията Запрянов заяви: „Модернизацията на техниката и въоръжението, социалният пакет, повишаването на заплащането на военнослужещите, издигането на авторитета на военната професия са мерки, които се очаква да доведат до по-голям интерес към служба във Въоръжените сили на Република България.

Гласуваха 2 бона стартова заплата за войниците

„Приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. е само един инструмент, но много важен“, подчерта той и допълни: „Възнагражденията трябва да съответстват на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят“.

„Диференцирането на заплащането за някои особено дефицитни категории професии, които са изключително важни и за бизнеса, ще направи професията на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда“, допълни той.

„Аз съм много горд, че най-после армията се възприе като национална институция и много рядко едно решение в Народното събрание се гласува с абсолютно мнозинство. Това ме обнадеждава и ни задължава да продължим да носим службата, да издигаме способностите за отбрана на страната и да се грижим за българските граждани в изпълнение на третата мисия“, каза министър Запрянов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img