6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Мирната граница, по-рискова от две войни – от Теодор ЦЕКОВ


Една мирна държавна граница може да отключи домино ефект върху разклатената конструкция на световния ред. Абсурдният развой ще е венец за днешната реалност на ескалиращи конфликти.

Войните в Украйна и Близкия Изток няма да приключат до изборите за Европейски парламент през юни и американски президент на 5 ноември. Анархията по границата между Мексико и Съединените щати обаче оказва глобален ефект. Официално е обвързана с помощта за Киев и Израел, пряко засяга властта на Джо Байдън, а оттам – и международната политика.

Тексас игнорира федералните правомощия на Вашингтон и активира своята Национална гвардия срещу мигрантския наплив. Половината американски щати подкрепят този ход и обещават да изпратят свои сили при нужда. Автоконвой от патриоти прекосява страната за морална подкрепа с митинги на 3 февруари в Ийгъл Пас (Тексас), Юма (Аризона) и Сан Исидро (Калифорния).

Федералните гранични патрули са лишени от достъп до проблемния район край Рио Гранде, но спекулациите за сблъсък с тексаската гвардия са балон. Няма да има гражданска война, нито отцепване на щати. Местната власт просто се видя в чудо от пасивността на Вашингтон, по тази причина опъва 160 км телени мрежи и охранява маршрутите за незаконен трафик. Тексас отказва да се съобрази с решение на Върховния съд, че федералните трябва да получат обратно контрола и да премахнат огражденията. Щатският губернатор Грег Абът обвини Байдън в неизпълнение на задължението по защита на границите и поощряване на нелегалните да прекосяват реката вместо законните постове.

Кризата се разрази още с президентската смяна в началото на 2021-а, но три години беше неглижирана от демократите и благосклонните водещи медии. Байдън прeдварително обеща да увеличи приема на имигранти от 15 хиляди до 125 хиляди годишно и да намали депортациите. С първите си дни в Белия дом той спря строежа на граничната стена и отмени политиките на Доналд Тръмп, вкл. задържане на бежанци в Мексико за проверка на документите и връщане на нелегални. В резултат, главно през Тексас и Аризона нахлуха 6–8 милиона души, незнайно колко рецидивисти и количества от дрогата фентанил.

По примера на Рон Десантис (Флорида) губернаторите на засегнатите щати започнаха да прехвърлят с автобуси имигранти към управлявани от демократите „градове-убежища“. Това взриви социалните бюджети и престъпността в Ню Йорк, Чикаго, Бостън, на места използват училища за бежански приюти.

В края на 2023-а републиканците в конгреса блокираха финансиране от десетки милиарди за Украйна и Израел, изтъквайки като приоритет южната граница. Едва тогава демократите признаха за криза. Статистика сочи, че през декември в САЩ са влезли 302 хиляди мигранти, а общо през годината са поне 2,4 млн.

Тръмп отнасяше критики заради изявления за „инвазия през отворената граница“, но сега лично Байдън потвърждава. Президентът заяви, че „ще затвори границата“ веднага, ако конгресмените гласуват пакет за Украйна, Израел, Тайван и сигурността на южните щати.

Двупартийна сделка ще има, но при извиване на ръце и репутационни щети за Байдън. Америка разбира, че републиканците са прави, а демократите са неглижирали проблема. Анализатори предвиждат срив в доверието към Байдън, който и без това бележи рекордно ниски нива на популярност. При общ рейтинг от 41%, съотношението на одобряващи или не работата с границата и имиграцията е 30 срещу 70%. Съответно 34 и 28 пункта е негативна разлика относно справяне с икономиката и инфлацията.
На този фон Тръмп е все по-популярен. Конвоят, който се нарича „Божията армия“ и призовава за битка с глобалистите, е сочен като естествен откат срещу действията на демократите след щурма от 6 януари 2021. Мнозина протестиращи получиха тежки обвинения и присъди за метеж, а когато републиканците взеха контрола в конгреса и започнаха да проверяват факти, установиха изчезнали доказателства под формата на видеозаписи.

Вятърът в САЩ вещае глобална буря. При неуспешните опити за съдебно елиминиране на Тръмп, либералният елит лансира наратив, че завръщане в Белия дом е „опасност за демокрацията“. Под опасност се визират поредица спекулации: край на помощта за Украйна, победа за Русия и стимул за Путин да нападне съседни държави, членки на НАТО.

Едно постижение на администрацията на Байдън е безспорно: Европа скъса връзки с Изтока и стана енергийно, военно, дори технологично зависима от Америка. Редица европейски политици признават, че континентът няма военни ресурси да спре руска инвазия, а иновативни компании прескачат Атлантика заради субсидии в Щатите.
Балансът между увеличаване на военните разходи и социални протести в Европа е крехък. В Германия водеща медия направи списък перо по перо колко милиарда харчи управляващата коалиция за чужди държави, включително за сексуално обучение из Африка, докато лишава от субсидии и данъчни облекчения местния бизнес. Протестите на фермери и превозвачи тръгнаха от Нидерландия и обхващат Германия, Франция, Белгия, Източна Европа с тенденция за разрастване.

Теодор ЦЕКОВ

Последни новини

- Реклама -