35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Мистериозни символи, издълбани на най-старата карта в Европа

Изследователи във Франция са се заели да разгадаят тайните на най-старата карта в Европа, съобщи АФП.

Най-мистериозните символи, гравирани върху плочата, са многобройни малки кръгли издълбани дупки, чийто диаметър варира от 1 до 10 мм. Възможно е те представляват надгробни могили, селища или геоложки находища. Трябва да се измери теренът, за да видим какво от него фигурира върху плочата, подчерта Клеман. Това е работа, която ще отнеме около 15 години.

Метаморфната скална плоча от Сен Белек, Западна Франция, е гравирана преди 4 хиляди години, което я прави най-старата карта на територията на Стария континент.

През 1900 г. плочата е открита от Пол дьо Шателие при разкопки на гробница. След това е изгубена за повече от век. Преоткрита е в хранилище на Националния археологически музей през 2014 г. от Иван Пеле и Клеман Никола.

Двамата учени са направили триизмерен скенер на скалния блок с размери 2,20 м на 1,53 м, за могат да сравнят изображението с данните на съвременната картография. Съвпадението е 80 процента.

Плочата представлява карта на водните басейни и релефа, обясни Клеман Никола. Остава само да идентифицираме всички символи с геометрична форма, легендата, пътищата, допълва ученият.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини