- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Митрополит Киприан: Светият синод ще заседава за Руската църква през октомври

 

Въпросът за Руската църква ще бъде разгледан на заседание на Светия синод в началото на октомври.

Това заяви пред “Труд news” Негово Високопреосвещеснство Митрополит Киприан, говорител на Светия Синод на Българската православна църква. По думите му, заседанието вече е насрочено, но предпочете да не влиза в подробности, тъй като “Светият синод е съборен орган”. По-рано Митрополит Киприан, който оглавява Старозагорската митрополия, написа във фейсбук точно този статут на Светия синод.

Междувременно и в неделя пред православния храм се стекоха стотици вярващи, които носеха цветя и свещи и се молеха църквата отново да бъде отворена за миряните. Храмът “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в София беше затворен в четвъртък през нощта след експулсирането на предстоятеля є и двама беларуски свещеници и от тогава богомолците не спират да прииждат и да редят букети пред катинарите. Вярващите пишат и писма на Свети Серафим, обявен за небесен закрилник на българския и на руския народ, чийто гроб е в криптата на Руската църква.

Все още от Светия синод липсва позиция, но в събота русенският митрополит Негово високопреосвещенство Наум призова българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът “Свети Николай Мирликийски” да отвори, тъй като “неговата материална собственост не може да бъде считана за руска” и “заключването на храм “Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него”.

Междувременно от посолството на Русия у нас заявиха, че “на 21 септември т. г българската страна изгони всички служители на Подворието, изпратени от Руската православна църква (РПЦ), поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна. Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от РПЦ”.

“Солидарни сме с всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, но бихме предложили въпросите за причините на създалата се ситуация да се отправят към българската страна”, посочиха още от посолството на Руската федерация.

Въпросът кой точно държи ключовете за заключения храм и кои свещеници могат да служат литургии там днес вълнуваше всички миряни, събрали се около затворената църква.

Старозагорският митрополит Киприан във Фейсбук:

По повод постъпилите запитвания за позиция във връзка със затварянето на храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София, по-известен като Руската църква, заявявам, че Св. Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание. Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод. Благопожелавам на всички здраве, мир и благоразумие!

 

 

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -