13.8 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Митрополитите Стефан Софийски и Кирил Пловдивски са обявени за „праведници на света“

София (19 януари 1943 ) Н. В. Цар Борис ІІІ (на заден план в средата) при освещаването на бойните знамена от Негово високопреосвещенство софийския митрополит Стефан (на преден план вляво) на Богоявление. Архив Пресфото-БТА

Българската православна църква – първият е екзарх на България, а вторият – патриарх) са обявени за „праведници на света“ на 12 март 2002 г. на церемония в Йерусалим, Израел, за приноса им в спасяването на близо 50 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война (1939-1945).

Възпоменателното отличие се присъжда посмъртно от международния институт „Яд Вашем“. Имената на екзарх Стефан и патриарх Кирил са вписани в специални плочи в Градината на праведниците в Йерусалим. Общо 14 са българите, получили това признание.

БТА съобщава за това в своите емисии “Международна информация” и “Вътрешна информация”:

Светият синод на БПЦ начело с патриарх Максим бе днес в Бачковския манастир за възпоменанието по повод 31-годишнината от кончината на патриарх Кирил

Бачковски манастир, 7 март 2002 г. /БТА/ Светият синод на Българската православна църква начело с патриарх Максим пристигна днес в Бачковския манастир, за да участва във възпоменанието по повод 31-годишнината от кончината на патриарх Кирил Български.

В манастирската църква „Света Богородица Успение“, където е и гробът на патриарх Кирил, бе отслужена панихида.
В Бачковската света обител по традиция всяка година се прави възпоменание в памет на патриарх Кирил, не само заради високия му църковен сан, а и заради огромния му принос в укрепването на православната вяра в България, както и за неоценимата му подкрепа за спасяването на българските евреи по време на холокоста.

Само след няколко дни – на 12 март, на официална церемония в Йерусалим, митрополит Кирил Пловдивски (по-късно патриарх Кирил Български) и митрополит Стефан Софийски ще бъда обявени за праведници на народите, заради приноса им в спасяването на евреите по време на Холокоста. (…)

***

Петима владици от Светия синод на БПЦ заминават утре за Израел за обявяването на митрополитите Стефан Софийски и Кирил Пловдивски за праведници на народите

София, 9 март 2002 г. /БТА/ Петима владици от Светия синод на Българската православна църква заминават утре за Израел за церемонията, на която митрополитите Стефан Софийски и Кирил Пловдивски ще бъдат обявени за праведници на народите, съобщиха от Синода.

Те ще получат това признание посмъртно за приноса им в спасяването на близо 50 хиляди български евреи през Втората световна война.
Делегати за церемонията са Русенският митрополит Неофит, Видинският митрополит Дометиан, Великотърновският владика Кирил, Старозагорският владика Галактион, Пловдивският митрополит Арсений и главният секретар на синода архимандрит Борис.

Церемонията ще бъде на 12 март в Йерусалим и освен представителите на БПЦ се очаква да присъстват представители на българското външно министерство и депутати.

Имената на двамата митрополити ще бъдат изписани на почетно табло в сградата на института, който изучава приноса на гражданите от различни страни в спасяването на евреите по времето на Холокоста.

На 29 януари т.г. международният институт „Яд Вашем“ в Йерусалим присъди на двамата митрополити възпоменателното отличие за приноса на БПЦ в спасяването на евреите по време на холокоста. С тях българите, получили това звание стават 14.

Преди време израелският посланик Емануел Зисман каза, че при проучване на български архиви е попаднал на протокол от заседание на Светия синод на БПЦ от 1942 г., на което 11 архиереи са решили да се обявяват срещу политиката на геноцид срещу българските граждани от малцинствата. Според Зисман това е първият случай висши духовници да приемат решение, противоречащо на църковните канони за ненамеса в светския живот. (…)

***

Имената на екзарх Стефан и патриарх Кирил бяха вписани в специални плочи в Градината на праведниците в Йерусалим

Йерусалим, 12 март 2002 г. /БТА/ Специална зала посветена на България ще бъде открита в Световния институт за Холокоста в Йерусалим. В нея ще бъдат събрани архивите за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война, съобщи във вторник вечер в кореспонденция от Йерусалим в централната си новинарска емисия Българската национална телевизия, цитирайки посланика на Израел в България Емануел Зисман.

На специална на церемония двамата български митрополити – екзарх Стефан и патриарх Кирил, бяха обявени за праведници на света и спасители на евреите заради приноса им за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Специално послание до участниците в церемонията е изпратил президентът Георги Първанов, съобщи още БНТ.

Имената на екзарх Стефан и патриарх Кирил са били вписани в специални плочи в Градината на праведниците в Йерусалим. Двамата православни архиереи бяха удостоени посмъртно с най-високата степен на признателност от еврейската общност. На тържествената церемония в Йерусалим са присъствали близо 200 български евреи от всички краища на Израел. Това, което стана днес, е не само израз на нашата почит, а и на любовта и благодарността ни към целия български народ и православната църква, казал пред камерата на телевизията един от 49 000 спасени български евреи.
Според традицията, почетните звания на екзарх Стефан и патриарх Кирил са били връчени на техните наследници Мария Попова и доц. Кирил Марков.

Последни новини

- Реклама -