20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

От МНС искат заповеди за арестите за Бенямин Нетаняху и Йоав Галант

Международният наказателен съд (МНС) поиска заповеди за арест на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството

Министърът от военния кабинет Бени Ганц осъжда решението на главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан да поиска заповеди за арест на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант.

Хан иска заповеди за арест и срещу трима лидери на ХАМАС- Яхия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания.

Ганц заявява, че израелските военни спазват международното право при бойните действия в Газа и определя решението като „престъпление с исторически размери“.

„Държавата Израел води една от най-справедливите войни, водени в съвременната история, след осъдителното клане, извършено от терористичната организация ХАМАС на 7 октомври“, казва Ганц в изявлението си.

„Докато Израел воюва с един от най-строгите морални кодекси в историята, като същевременно спазва международното право и се гордее със стабилна независима съдебна система – правенето на паралели между лидерите на една демократична държава, решена да се защити от подъл терор, с лидерите на кръвожадна терористична организация е дълбоко изкривяване на справедливостта и очевидна морална несъстоятелност“, казва Ганц.

„Позицията на прокурора да подаде молба за издаване на заповеди за арест сама по себе си е престъпление с исторически размери, което ще се помни от поколенията“, казва Ганц.

Заповеди за арестите на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант все още не са издадени

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини