- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

МОН побърза да опровергае Такева: Спекулациите за българския език са вредни и опасни

Преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език в никакъв момент не е стояло на дневен ред под никаква форма , увериха от Министерството на образованието и науката.

Позицията им идва след коментар на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева пред БНР, че МОН обмисля българският език да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин, която идея тя определи като „изключително опасна“.

Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни. Това е позицията на Министерството на образованието и науката (МОН) по повод редица коментари в публичното пространство.

Има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно, съобщи пресцентърът на МОН.

В Министерството на образованието са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в българското образование. В тях е включено максимално широко представителство – синдикални и работодателски организации, университетски преподаватели, външни експерти, служители на институцията и други. Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в широк формат да се коментират всички предложения и да се обсъдят най-добрите решения още преди да се предложат за обществено обсъждане.

Едната от групите, в която участват 40 експерти, има за задача да предложи мерки за по-добра езикова интеграция, подкрепа на обучението и проверка на нивото на подготовка на учениците по български език. Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа – чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез по-иновативни методи на преподаване и други.

Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план. Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв начин не е упълномощаван да изразява позиция от името на институцията.

Напротив – основната задача е да се обсъдят предложения и само при консенсус те да бъдат изведени с доклад. Към този момент от работната група не са направени никакви официални предложения.

„МОН се отнася с разбиране към наближаващата предизборна кампания, но призовава политиците да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза, още повече с теми, които дори не се обсъждат на институционално ниво“, се казва в позицията.

В нея се отбелязва, че „МОН още веднъж категорично подчертава, че разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред“.

Следва да се отбележи, че в действащия стандарт за обучението на българския книжовен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът само „за обучение на български език като чужд за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили международна закрила“, заявяват от МОН.

Източник: БНР, БТА

 

- Реклама -

Последни новини

Предишна статия
Следваща статия