- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

МОН: Спекулациите с българския език са вредни и опасни

Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни. Има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно. Това се казва в позиция на Министерството на образованието и науката по повод информацията, че има идея българският език да се изучава като чужд, когато не е майчин.

От МОН категорично подчертаха, че разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред.

„В Министерството са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в българското образование. В тях е включено максимално широко представителство – синдикални и работодателски организации, университетски преподаватели, външни експерти, служители на институцията и др. Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в широк формат да се коментират всички предложения и да се обсъдят най-добрите решения още преди да се предложат за обществено обсъждане“, обясняват от МОН.

„Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план. Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв начин не е упълномощаван да изразява позиция от името на институцията. Напротив – основната задача е да се обсъдят предложения и само при консенсус те да бъдат изведени с доклад. Към този момент от работната група не са направени никакви официални предложения“, се казва още в позицията.

От министерството заявиха, че се отнасят с разбиране към наближаващата предизборна кампания, но призовават политиците да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза, още повече с теми, които дори не се обсъждат на институционално ниво.

Позицията на МОН е във връзка с изказване на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева от вчера, че в Министерството обсъждат тази идея. Такева определи идеята като изключително опасна. Тя посочи, че е една от малкото в работната група, които са против това предложение.

„Деца на мигранти и от различни етноси трябва да получават езикова подкрепа и да имат допълнителни часове за усвояване на българския. В никакъв случай официалният ни български език не може да се изучава като чужд в страната ни“, категорична бе Такева. Тя даде пример с всички други страни, в които деца чужденци наваксват с езиковата подготовка, за да се интегрират по-лесно.

„Над 2000 са украинските деца, които вече са обхванати от образователната система. Една част от тях са интегрирани в наши училища, а други посещават онлайн часове по украинската система“, каза още Такева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази позиция по темата. „Хора, събудете се. Сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално. В Министерството на образованието обсъждат българския език да се изучава като чужд език, когато не ти е майчин. Чувате ли? В България българският език е чужд. А Конституцията, в която пише, че българският език е официален? А българщината? А род и Отечество? Безродници, спрете се! Българи, събудете се!“, написа във фейсбук Нинова.

По-рано днес от ВМРО поискаха бърз и еднозначен отговор на въпроса „Обсъжда ли Министерството на образованието и науката (МОН) въвеждането на български език в българските училища като чужд за децата, за които не е „майчин“. „Ако информацията е вярна, настояваме за незабавната оставка на министъра на образованието и науката и за незабавно уволнение на всички лица, служители на МОН, замесени в изработването на тази скандална, предателска идея. Подобно национално предателско предложение е типично и характерно за октопода от антибългарски соросоидни НПО-та и фондации, впили се в структурата и бюджета на Министерството на образованието и науката. Няма никакво съмнение, че идеята да бъде въведен български език като чужд в българските училища има една-единствена цел и задача – внушаване на всички деца, чиито родители се самоопределят като български граждани, с различен от българския етнически произход, че българският език, самосъзнание и самоопределение са чужди за тях. Очевидно се цели формирането на затворени общности в снагата на българското общество, които да разпознават българския език, култура, история като чужди. Това е политика, характерна за национално предателските антибългарски обръчи от партии и присъдружните им медии като ПП, ДБ, ДСБ и т.нар. „кръг Капитал“. Виждали сме тази предателска политика, водена от т.нар. Клуб на софийските македонисти, опитите за формиране на т.нар. „ромски“, „помашки“ и прочее малцинства“, заявиха от ВМРО.

- Реклама -

Последни новини