35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Московски съд арестува задочно Юлия Навалная

Басманният съд на Москва се съгласи с искането на следствието и разпореди ареста на Юлия Навалная по обвинения в „участие в екстремистка организация“. Това съобщи руският съд в Telegram.

Съгласно решението на съда Юлия Навалная ще бъде арестувана за два месеца веднага щом се появи на руска територия. Повдигнато й е обвинение за извършване на престъпление по ч. 2 на чл. 282.1 от Наказателния кодекс.

„Юлия Борисовна се укри от органите на предварителното разследване и затова е обявена за издирване“, се посочва в публикацията.

Съдът уточнява, че периодът на нейния арест ще се изчислява от момента на екстрадицията в Русия или от момента на задържането й в страната.

На 8 април Министерството на вътрешните работи на Русия започна проверка на изявленията на Юлия Навалная относно призивите за нови ограничения срещу Русия.

Депутатът от Държавната дума на Русия Андрей Алшевских се е обърнал към следствените органи в страната с искане за ареста на вдовицата на Алексей Навални.

Вероятно причината за искането за ареста й е речта на вдовицата на Навални в  Европейския парламент в края на февруари 2024 г. Тогава Навалная призова срещу Русия да се използват други методи вместо нови санкции и резолюции.

На 1 юли френският президент Еманюел Макрон се срещна с Юлия Навалная. Темата на разговора е била „как Франция може да помогне на руското гражданско общество, включително извън Русия“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини