33.8 C
София
събота, 13 юли 2024 г.

Мото „вдъхновено от Тръмп“ и обещания към София: Унгария поема председателството на ЕС

 (Photo by JOHN THYS / AFP)
Унгария поема председателството на Европейския съюз от понеделник, 1 юли, до края на 2024 г., поемайки тази символична позиция от Белгия. Под мотото „Да направим Европа отново велика“ страната обяви, че ще защитава непопулярните си възгледи за разширяването на ЕС, отношенията с Русия и Украйна, нелегалната миграция, а също така ще се опита да върне ЕС до предишната си конкурентоспособност.
Редица критици побързаха да обвинят Унгария, че мотото й е препратка към предизборния слоган на Доналд Тръмп. „Не знам дали Доналд Тръмп някога е искал да направи Европа отново велика“, отговори на критиките унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока.
Важно за нашата страна е, че Унгария обеща да подпомогне по-бързото приемане на България и Румъния в така наречения „сухопътен Шенген“.
На 30 юни унгарският премиер Виктор Орбан, лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Херберт Кикъл и бившият чешки премиер Андрей Бабиш обявиха създаването на нова дясна група в Европейския парламент, което мнозина възприеха като символична препратка към предстоящото председателство на Унгария.

Орбан, Бабиш и Кикъл изготвиха „патриотичен манифест за бъдещето на Европа“, където обявяват, че Европейският съюз „се е обърнал срещу европейците и сега представлява интереси, които са против волята на нации, региони и малки общности“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини