20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Мрачни очаквания за конгреса на БФС – от Теодор ЦЕКОВ


Теодор ЦЕКОВ

Извънредният конгрес на БФС на 15 март е обгърнат от негативна атмосфера. Желаното обединение не се очертава, дори напротив – опитни фигури от високите етажи на българския футбол прогнозират разпиляване на гласовете между седемте кандидати за президент, а впоследствие – съдебно оспорване на резултатите от вота.

Димитър Бербатов, възприеман като главна алтернатива на подалия оставка Борислав Михайлов, става обект на критики, докато обикаля страната за предизборни срещи. Целта изглежда ако не разцепление в екипа му, то поне удар по авторитета и разколебаване на подкрепата.

Отделни клубни босове, бивши футболисти и превърналият се от съмишленик в конкурент Георги Градев изтъкват Стилиян Петров като много по-подходящ за президент. От различни посоки идва общ рефрен: Стилиян е обединителна фигура и ако беше кандидат, щяхме да гласуваме за него.

44-годишният рекордьор по изиграни мачове за националния отбор многократно отхвърли възможността за разединение и традиционно участва заедно с Бербатов в предизборните срещи. Семето на съмнението в управленските способности на Митко обаче е посято, което личи и от бизнеса със спортни прогнози.
Букмейкърите изненадващо не броят Бербатов фаворит за заместник на Боби Михайлов, а сочат като най-вероятен президент досегашния технически директор в БФС Георги Иванов. Шансовете са почти равни, но все пак в полза на Гонзо – коефициент 1,80 срещу 1,90 според компанията за залози Inbet.

Трети най-вероятен президент е друг кандидат от екипа на Михайлов – бившият вицепрезидент, а сега временно управляващ централата Михаил Касабов, с коефициент 3,00. Останалите кандидати са на дистанция – адвокатът Георги Градев с 13, футболните агенти Петьо Костадинов и Георги Захариев с 20-21, и Манол Иванов с 34.

Статукво или плавен преход

Гонзо и ветеранът в БФС Касабов обяснимо са възприемани като част от статуквото, срещу което Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров водят битка. Опитни шефове на клубове опитват да представят Касабов като алтернатива на Михайлов и разумен човек, който може да осъществи плавен преход към подобрено управление. Босът на „Славия“ и дългогодишен член на Изпълкома на БФС Венци Стефанов го определи едва ли не за тих бунтар, който винаги бил опозиция на Михайлов в ръководния орган на централата.

Собственикът на „Локомотив“ (Пд) Христо Крушарски – първо афиширал намерения да се кандидатира за БФС, а сетне размислил, също подкрепя Михаил Касабов. „Взех доста трудно решението да се откажа – обясни Крушарски. – Този конгрес се разводни, ще има разделение на гласовете, изборът ще бъде обжалван и ще продължава да се точи. Второ, в проведените разговори с кандидати стигнах до решение да подкрепя Касабов. Той е германски възпитаник, знам го от времето на Иван Славков, знам му възможностите. Някои го атакуват, че досега е бил в БФС, но едно е да си президент, друго е да си вице. Той има намерение да въведе немски ред във футбола и ме убеди с това, че нито един мой колега – собственик на клуб, няма да влезе в новия изпълком. Касабов знае да казва „не“ когато и където трябва.“
Крушарски допълва, че издигнатият от „Славия“ за кандидат Касабов е насърчен и подкрепен още от легендата на „Локо“ и националния тим Христо Бонев, както и дългогодишният член на Изпълкома Веселин Балевски. Бизнесменът е приел в офиса си Стилиян за 90-минутен разговор. Попитал го защо не излезе напред за президент, а Петров му отговорил, че е поел ангажимент към Бербатов и не иска да нарушава дадената дума.

Показателно за очакваното разделение на конгреса е отношението на „Локо“ (Пд) към кандидатите. Босът подкрепя Касабов, досегашният изпълнителен директор Павел Колев подал оставка и се присъединява към щаба на Градев, а треньорите на отбора, начело с Александър Томаш, са твърдо зад екипа на Бербатов. Без подкрепа остава Гонзо, който тръгна за големия футбол именно от „Локо“.
Крушарски описва накратко конкурентите на Касабов: „Ако Стилиян беше претендент за президент, щях да съм зад него. Има капацитета да управлява, може да общува. Бербатов е затворен човек. Как ще общува с хората? Според мен ще си остане вечният кандидат. Гонзо беше добър футболист, но не може да бъде добър ръководител – няма административен опит, да управляваш футболни отбори не е същото. Работил е при мен, видял съм, усетил съм, затова имам такова мнение. Градев постоянно иска да види дипломата на Гонзо. Аз пък искам да покаже неговата диплома, бил спортен адвокат“.

Самият Касабов показва образ на разумен обединител, който не залита в лагери и пристрастия, не заклеймява конкурентите, а иска да помогне на системата като цяло, има богат опит и познания да го стори. Планира плавно да прехвърли част от администрацията на БФС към Лигата. „Михайлов направи много хубави неща за българския футбол, но винаги се натрупват негативи при толкова години управление. Всеки ръководител допуска грешки, в случая доста се преекспонираше. Няколко пъти бяхме близо до класиране на голям форум, не се случи, но нека не забравяме базата, която беше направена по времето на Михайлов. Уважавам всеки кандидат, отворен съм към всеки, който би помогнал за българския футбол, а Стилиян Петров е един от тях.

Вечни подозрения

Общественото недоверие към досегашното управление на БФС продължава и след оставката на Михайлов. В интерес на истината, сериозна заслуга за негативната атмосфера има щабът на Бербатов, който критикува безпардонно и постоянно лансира най-различни подозрения.

Протест ще има и за конгреса на 15 март. Фейсбук групата „Оставка на БФС начело с Боби Михайлов“ призовава желаещите промяна в начина на управление да бъдат пред столичния хотел, който ще приеме събитието: „Сигналите, че се готви подмяна на вота и жалби в съда след това, означават едно – нужно е да бъдем там, за да си знаят, че няма мърдане! 15 март, 2024 г., 10:30 часа, пред хотел „Маринела“ в София! Търсят се „квестори“, които да следят за правилното протичане на Конгреса! Оставка се подаде, но конците в БФС все още дърпа Борислав Михайлов. Това означава едно – не искат да си тръгват и ще направят всякакви машинации и измами, за да се задържат на власт, затова народът трябва отново да се намеси! Нагло, безпардонно, готвят се измами, който и да спечели ще има обжалвания пред Търговския регистър и така наглецът Боби ще продължи да управлява!“.

Последни новини

- Реклама -