25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница

„България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване”. Това гласи позиция на правителството „Главчев” по повод гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница, изпратена до медиите.

„Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата”, твърдят от МС.

„Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в  публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака. Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България”, се казва още в позицията на Министерския съвет.

Служебното правителство обяснява, че се разграничава категорично от „всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България”. „С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни  следва неотклонно европейския си път и перспектива”, гласи още съобщението.

От пресцентъра уточняват, че динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни” варианти, които непрекъснато еволюират. „Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали”, допълват от кабинета.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини