3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

МВР: Няма обвиняем за убийството на Алексей Петров, само улики и факти

Има и други замесени по Случая в „Драгалевци“

Има подозрения за още замесени в убийството в „Драгалевци“, като е образувано досъдебно производство за лично укривателство. Това съобщи пред БНТ главният секретар на МВР Живко Коцев.

В неделя, в софийския кв. „Драгалевци“ беше намерен обгорен автомобил, в който беше открито тяло на мъж. За престъплението са обвинени съпругата на убития и нейната майка. Обвинението срещу тях е за това, че умишлено са убили 44-годишния мъж, който е седял на шофьорското място в лек автомобил. Причината за смъртта е удушаване, посочват разследващите.

„Иззет е и видеозапис, но да го оставим на разследващите, за да преценят. Записът е смущаващ и е в рамките на около три минути“, каза още гл. комисар Живко Коцев.

Той обясни, че разследването е в начален етап и започва по сигнал на бащата на жертвата, тъй като е изгубил връзка с него. „Има следи за палеж, опит за заличаване на трупа, за унищожаване на автомобила. На Габриела – съпругата на жертвата, е наложен домашен арест за момента, за да си гледа децата. Вече има заповед на директора на Дирекция „Социално подпомагане“, на базата на доклад на отдел „Закрила на детето“ спрямо децата са наложени спешни мерки за защита и те са дадени за временно отглеждане на родителите на убития мъж Пейо“, обясни главният секретар на МВР. Той добави, че се очаква прокуратурата да поиска постоянно „задържане под стража“ за Габриела.

Разкриваемост

„Ако направим един анализ на състоянието, структурата и динамиката на престъпността в национален мащаб, на тежките престъпления, на убийствата, имаме изключително висок процент на разкриваемост“, отбеляза гл. комисар Живко Коцев. „Изключения правят убийства, които са предумишлени, тези, които имат елемент на поръчка, с много добра подготовка. Те изискват повече време, по-дългосрочно вглеждане в детайлите от страна на оперативните служби и на разследващите екипи“, посочи Коцев. Нивото на тежките престъпления е ниско и процентът на разкриваемост е висок, заяви главният секретар на МВР.

Разследване

Той коментира разследването на убийството на Алексей Петров. „Това престъпление, това убийство е добре подготвено, предварително е планирано. Самата жертва е наблюдавана и изучавана – неговото поведение, начин на живот, маршрутите му. В случая е избран подходящият момент – в гориста местност, когато е бил без охрана. Да не забравяме, че неговият профил е широкоспектърен – занимавал се е с преподавателска дейност, с научна дейност, с охранителен бизнес, бил е в службите за сигурност. Това изисква сериозно внимание. Правени са и няколко опита за покушението му, така, че това определя сложността на разследването, но това не ни отказва“, каза гл. комисар Живко Коцев. Той отбеляза, че продължава провеждането на процесуални действия и оперативно-издирвателни мероприятия с партньори от другите служби и в координация с прокуратурата.

Улики

„Разполагаме с доста улики, с много голям обем от факти, но на този етап не разполагаме с конкретно лице, което да привлечем в качеството на обвиняем. На този етап нямаме данни нито за авторство, нито за поръчителство“, каза гл. комисар Живко Коцев. В отговор на въпрос за връзката на проверките на Васил Божков заради убийството на Алексей Петров, гл. комисар Живко Коцев отбеляза, че прерогативите на разследващия екип е да прецени какви разпити и какви процесуални действия да се проведат – в каква последователност и какъв да бъде техният обем. Решаваща и ръководна функция има наблюдаващият прокурор и екипа от прокурори за стратегията и тактиката на разследването, каза още той. „Телефонът стигна до партньорска служба. Длъжни сме да проверим комуникацията и кореспонденцията в телефона“, обясни гл. комисар Живко Коцев за телефона на Петров.

Главният секретар на МВР съобщи още, че в момента обстановката на българо-турската граница е изключително спокойна, дори през последното денонощие са регистрирани под 100 опита за нелегално преминаване на границата от граждани от трети страни.

Източник: БНТ

Последни новини

- Реклама -