30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам


Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам. Това е най-големият мюсюлмански празник, изцяло свързан със силата и вярата, милосърдието и прошката.

С него се отбелязва приключването на хаджа – поклонението в свещения град Мека.

Стотици се събраха в Хасково за сутрешната молитва. Празникът се чества 70 дни след другия важен ден за мюсюлманите Рамазан Байрам. Денят е посветен на жертвоприношението, затова всеки, който може да си позволи трябва да заколи животно.

„На Курбан Байрам мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без значение от каква религия и етнос е човекът, да подадат ръка на всички, които имат нужда“, каза главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.

Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Календарът им следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, се посочва в справка от отдел „Справочна“ на Българската телеграфна агенция. В първия ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам намаз”, в която участват само мъже.

„Този празник е свързан с изпитанието на двама пратеници – Ибрахим и синът му Исмаил“, разказа главният мюфтия на д-р Мустафа Хаджи.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини