13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

На ски край древния Ерзурум – най-високият град в Турция

Автор: Мария ПЕТКОВА

Цяла зима скиорите у нас се вайкаха от липсата на достатъчно сняг по родните и европейски курорти заради необичайно топлото време, докато на два часа път със самолет от Истанбул туристите са радваха на дългите писти, различни снежни забавления и традиционно вкусната кухня в южната ни съседка. За моя радост с очите си се убедих, че освен прекрасни морски курорти и безчетни места за културен туризъм, Турция предлага и чудесни възможности за зимни спортове в 10 планински курорта. Най-модерният и луксозен от тях е Паландьокен, кръстен на едноименната планина, в чиито обятия се намира древният град Ерзурум, наричан врата към Източна Анатолия. Престижният

„Ню Йорк таймс“ класира Паландьокен на 18-то място

Изглед към пистите и планината от стаята ми в хотела „Палат Паландьокен“

в списъка си от 41 ски курорта. Зимният комплекс, разположен на около 5 км от Ерзурум, е построен за зимната Универсиада през 2011 г. и е бил домакин на Европейския младежки олимпийски фестивал през 2017 г. Паландьокен е изграден на около 2200 м, като достига височина от 3176 м. Най-високата точка на планината е връх Еждер, който се извисява на 3271 м и е едва на 10 км от центъра на Ерзурум. А пистите започват почти от самия връх.

Ски центърът, който предлага адреналинови преживявания сред девствени планински пейзажи, е известен с дългия си сезон за каране на ски и сноуборд – около шест месеца в годината. Паландьокен се рекламира като курортът с най-дългите и стръмни писти в света, подходящи за напреднали и професионалисти, но има и много леки за деца и начинаещи, които започват директно от хотела. Гледката от прозорците на стаите към заскрежените планински склонове, искрящия на слънцето сняг и лифтовете със скиори е омагьосваща. Вечер пък можете да се насладите на спускане с факли по постите, което се организира веднъж седмично. Пред всеки хотел има и ски барчета на открито, където можете да отдъхнете на питие или потанцувате под звуците на рейв музика, докато се наслаждаване на живописни гледки и свеж въздух.

Ски лифтовете стигат до височина от около 3180 м,

където е върхът на пистите. Поради качеството на снега, който е финозърнест, стръмнината на склоновете и дължината на трасетата, Паландьокен е известна като най-добрата планина за ски в Турция. Пистите Ейдер и Капъкая са най-дългите. Те са с олимпийски размери и са подходящи за ски слалом и гигантски слалом. Общата дължина на пистите тук е 28 км, като най-дългата е 12 км с денивелация 1100 м.

В допълнение към кабинковия лифт, осем линии на седалков лифт обслужват всички 22 писти на различни склонове, разположени на площ от 460 хка в Паландьокен. Никъде не видяхме опашки от скиори. Най-запалените от тях могат да карат до късно вечер, тъй като пистите са добре осветени.

Музикално парти пред красива ледена фигура по време на фестивала Frozen

В Паландьонкен всяка година се провежда и фестивалът Frozen, който включва концерти на живо, DJ партита и различни забавления.

Xотелите в курорта работят по системата ол инклузив с богат избор на вкусни ястия, предлагат СПА, безплатни атракции и шатъли. Освен това включват карти за пистите на хотела и ски гардероб за гостите си. Ако обаче искате по-евтина почивка, настанете се в Ерзурум. Хотелите са доста по-изгодни и макар да не са на пистите, разстоянието до тях е кратко и с такси ще ви излезе няколко лева. Можете да не се притеснявайте за движението на колите дори при тежки метеорологични условия, защото тук за първи път са изградени

магнитни асфалтови настилки,

които държат автомобилите стабилно на пътя.

Според нашия гид Мерт доскоро Ерзурум е най-консервативният град в Турция, което кара младежите да го напускат. Турската държава обаче решава проблема като превръща Ерзурум в университетски град. Сега университетът „Ататюрк“ е един от най-добрите в Турция, а животът се върти около ските и студентите. Освен кампуси, в града има шанца за ски-скокове, зали за хокей и всякакви други спортове. Част от проектите на университета е и отворения за посетители леден музей в Ерзурум, в който студенти по изкуства творят скулптури от лед.

Освен зимни забавления като параглайд, катерене по ледена стена с различна трудност, шейни, Ерзурум предлага вълнуващи преживявания и различни красоти през всеки сезон. Тук са водопадите Тортум, които са сред най-високите в Турция и са един от символите на града. Впечатляващи са и езерото Тортум,

Нарманските приказни комини, наричани „Кападокия на Изток“,

и Седемте езера на Испир.

Изглед към Ерзурум и крепостта с Часовниковата кула

Разположен по Пътя на коприната, през дългата си история Ерзурум е част от различни държави и е важен център на няколко империи. Градът е основан през първите години на новата ера. Тогава се е наричал Карин и е принадлежал на Кралство Армения. Ерзурум пази следи от хетско, урартско, византийско, селджукско и османско владичестно. Най-видими са обаче тези от селджуците, дошли тук през XI в. Макар и близки на турски племена, заселили се в Анадола два века по-късно, селджуците са оставили по-различни сгради с островърхи покриви. В местния музей може да с запознаете с всички цивилизации и народи, обитавали района, като разходката през времето започва още от IV в. пр. н. е.

Като един от най-старите градове в Анатолия, Ерзурум е и културна съкровищница. Градът е дом на някои от най-красивите сгради и паметници на архитектурата в Турция. Един от символите на града безспорно е медресето „Чифте баши“ /“Двете кули“/, една от най-големите забележителности на селджукската архитектура. Построено е през XIII в., а днес в помещения в двора на ислямското училище са изложени накити, платове, килими.

Медресето „Двете кули“ е сред най-големите забележителности на селджукската архитектура

Близо до медресето могат да се видят Трите гробници, които са сред най-красивите в Анатолия. Твърди се, че най-голямата от тях, построена в края на XII в., е на Емир Салтук, основателя на тюркската династия Салтукиди. Не е известно  на кого принадлежат другите две гробници, но се смята, че са направени през XIV в.

С архитектурата си впечатлява Голямата джамия, известна и като „Джамията на Атабей“. Поръчана през 1179 г. и обновявана пет пъти през годините, тя е сред най-големите в Турция.

Крепостта в центъра на града, чиито стени са с внушителна дебелина и височина, датира още от урартския период, но е завземана, разрушавана, достроявана от асирийци, сасаниди, перси, араби, римляни, византийци, а турците я превземат през XI в. Според местна легенда в тунелите и все още лежи неоткрито съкровище. Вътрешната част на крепостта, обитавана от войници, защитаващи града, е построена от римския император Теодосий през 415 г. Външната част включва улици и квартали, в които живеят местните жители. Вътрешността на крепостта е запазена до днес, докато външните стени около града са били разрушени в по-голямата си част.

Трите гробници са сред най-красивите мавзолеи в Анатолия

Часовниковата кула в крепостта е сред най-старите паметници на ислямската култура. Първоначално кулата е била минаре, издигнато през XII в. Седем века по-късно то се срутва, след което е преустроено в часовникова кула, откъдето сега се разкриват живописни гледки към града и околностите му.

Любопитен факт е, че именно

в Ерзурум Ататюрк за първи път споделя идеите си за република,

за промяна в облеклото и азбуката четири години преди да обяви Турция за република през 1923 г. И това се случва именно тук, в Ерзурум, по време на историческия конгрес в града за планиране на националната война за независимост, който се провежда през юли 1919 г. По това време Османската империя е победена в края на Първата световна война, окупирана е и дори няма своя армия. Мустафа Кемал обаче вярва, че победата ще бъде постигната въпреки трудните условия.

Гордостта на Ерзурум – чаг кебап, се приготвя на дървени въглища

Истинско приключение на вкусовете е местната кухня, която предлага ястия „да си оближеш пръстите“.

Най-голямата гордост е тукашният дюнер – чаг кебап,

който не се пече вертикално, а хоризонтално, полегнал над жаравата. Сервира се на малки шишчета, като бройката не се уточнява предварително. Сервират различни салати и хляб, а после едно по едно носят шишовете, докато не кажеш, че си се нахранил. По броя на иглите се изчислява сметката, която е съвсем бюджетна. За десерт изберете характерния пълнен кадаиф.

Нашият гид Мерт ни очаква в къща на около 300 години, превърната в заведение с традиционна кухня

Задължително е посещението на комплекса „Къщите на Ерзурум“ /Erzurum Evleri/, събрал 11 традиционни сгради на около 300 години и 1 кервансарай. Днес те са реставрирани с естествени материали и са превърнати в кафенета и ресторанти, които предлагат местни специалитети. Вечеряхме там в къща, в която навярно има повече артефакти отколкото в етнографски музеи. Изложените старинни часовници, съдове, мечове, мебели показват древните традиции в града. Тук можете да се храните както на маси, така и на софри на земята. Можете да изберете самостоятелна одая или да хапнете в основния салон с жива музика, на която можете и да потанцувате.

Трябва да имате предвид, че в заведенията в Ерзурум алкохол не се сервира, но пък в Паландьокен се лее на корем.

До зимния курорт можете да стигнете лесно и бързо, въпреки че той е на 2000 км от София. Полетите до Истанбул, както и от там до Ерзурум са по няколко на ден. Летището е на около 10 минути от центъра на града. Така че не губете време, а отсега планирайте предстоящата си зимна ваканция в Паландьокен.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img