12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Набиха опозиционен лидер при протест в Грузия

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси.

Хабеишвили изчезнал по време на демонстрацията, след което станало ясно, че той е бил подложен на побой. Партиен представител каза още, че на Хабеишвили се е оказала медицинска помощ.

Грузински медии публикуваха снимки, на които се вижда, че лицето на Хабеишвили е окървавено и че той е с посинено око.

Арести в Грузия на протест срещу законопроект за чужди агенти

Контрол на чуждестранното влияние

Политическият спор в Грузия относно законопроекта за контрол на чуждестранното влияние в политиката се задълбочи, след като в понеделник протестиращите отново излязоха по улиците. Управляващата партия „Грузинска мечта“, която настоява за приемането на закона, събра десетки хиляди свои поддръжници в центъра на Тбилиси.

Медиите съобщават за повече от 100 000 души, които са били докарани в столицата с автобуси от всички части на страната. Това беше реакция на продължаващите масови протести срещу закона, който според противниците му е вдъхновен от руски закони, целящи да контролират гражданското общество. По време на протест в неделя вечерта се стигна до сблъсъци с полицията.

ЕС: Грузия да не приема закона за „чуждестранните агенти”

Проектозаконът предвижда неправителствените организации да трябва да разкриват чуждестранните си източници на финансиране. Правителството твърди, че това има за цел да осигури по-голяма прозрачност и да затегне контрола върху чуждестранното влияние. Много от проектите за насърчаване на демокрацията в Грузия се финансират от Запада, включително със средства от ЕС и САЩ. Критиците се опасяват, че този закон, създаден по руски образец, ще бъде използван за спиране на паричните потоци и за преследване на прозападни групи.

Бившата съветска република Грузия е ориентирана към Запада и е кандидат за присъединяване към ЕС. Правителството на „Грузинска мечта“ също подкрепя сближаването с ЕС, но в същото време се застъпва за поддържане на добри отношения с Русия. Милиардерът олигарх Бидзина Иванишвили, който е силният човек в партията, снощи обвини Запада, че използва Грузия, подобно на Украйна, като пушечно месо в борбата срещу Москва.

ЕС и много от неговите страни членки остро разкритикуваха законопроекта за т.нар. чуждестранни агенти.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img