13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Над 100 хил. души вече се отказаха: Дебне ли ни капан при втората пенсия?

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) е вторият стълб на пенсионната система, уверява ни Националната агенция за приходите. На него имат право всички родени след 31 декември 1959 г. чрез участие в универсален пенсионен фонд (УПФ).

Но над 100 хил. души са се отказали от втората пенсия. Ето какви са техните страхове:

Хората се опасяват, че ако взимат две пенсии – държавна и от частен фонд, реално ще имат по-малко пари, отколкото, ако получават само една пенсия от Държавното обществено осигуряване.

Всичко, което трябва да знаете за пенсиите

Ако човек получава втора пенсия от универсален пенсионен фонд, се намалява държавната му пенсия. Причината за това е, че част от вноските му за пенсия не са отивали във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а в частния фонд.

За отпусканите през настоящата година държавни пенсии това намаление е с около 11 на сто за хора с трудова кариера без прекъсване от 2002 г. насам. След около седем години (през 2031 г.) намалението ще надхвърли 15%, а през 2036 г. ще достигне 19%. След 2040 г. намалението на държавната пенсия ще надхвърли 20%, а след 2050 г. ще се задържи на нива около 25 на сто.

През последните осем години, откакто хората получиха право да се отказват от вторите си пенсии, това са направили 104 379 души, показват данните на НАП, която събира осигурителните вноски. Същевременно само 2664 души са се възползвали от правото си отново да преминат от изцяло държавна пенсия на варианта на държавна пенсия и втора от частен универсален фонд. Така реално над 100 хил. души са решили, че предпочитат да получават само една държавна пенсия. В тези данни не влизат работещите в условия на първа и втора категория труд, които са се отказали от частния си професионален пенсионен фонд.

След като човек избере да получава само държавна пенсия, натрупаните пари по личната му партида в универсален пенсионен фонд се прехвърлят в НОИ. В резултат само през миналата година от частните фондове в НОИ са прехвърлени 101,3 млн. лв. Кодексът за социално осигуряване дава възможност след време човек да реши отново да прехвърли парите си в УПФ и да получава две пенсии. През миналата година от това право са се възползвали само 976 души, като в УПФ са прехвърлени 5,47 млн. лв.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img