5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Над 20 организации протестират пред Министерството на земеделието

Представители на повече от 20 организации в селското стопанство протестираха пред Министерството на земеделието. Те настояват за оставката на ресорния министър Кирил Вътев.

Междувременно зърнопроизводителите, които в неделя бяха на среща с премиера Николай Денков, решават дали да продължат протестите си или да се съгласят с условията на правителството за субсидии в сектора.

Още преди обявения начален час пред Министерството на земеделието започнаха да се събират хора от различните земеделски и животновъдни браншови организации. По време на демонстрацията беше запалена слама, изгасена символично с мляко от млекопроизводителите.

Денков: Ще подпомогнем само губещите зърнопроизводители

До напрежение доведе и вчерашната среща в Министерския съвет между премиера, ресорния министър и зърнопроизводители. Протестиращите обясняват, че не искат повече разделение между различните отрасли.

„Преди Нова година всички колеги и представители на земеделския сектор заявихме нашите искания. Протестите ще продължат до оставката на министър Вътев. Той показа, че не може да се справи с тази ситуация. Обръщаме се към правителството – да го оттеглят по най-бързия начин, защото този човек приключва целия земеделски сектор”, заяви Бойко Синапов – председателят на Обединени български животновъди.

„Ние не търсим оставката на министъра на земеделието, а провеждане на незабавна среща с него. Той незабавно трябва да реформира своя екип от експерти, които нямат никакво икономическо познание и никакво познание в областта на пчеларството”, каза Димитър Ганчев от сектор „Пчеларство”.

Денков се огъна след протеста на фермерите: Ще намерим пари за вас

Днес се очаква да стане ясно и решението на зърнопроизводителите – ще продължат ли и те с протестите си, или ще приемат предложението на правителството?

Последни новини

- Реклама -