- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Над половин милион глоби от КАТ не са връчени

В момента има над 500 000 невръчени наказателни постановления за шофьори. Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Депутатите приеха вчера на първо четене четири проекта за промени в Закона за движение по пътищата. Един от проектите е от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС). Според проекта полицаите ще могат да спират автомобили, да проверяват документите за самоличност и шофьорската книжка както на водача, така и на пътниците, и да връчват на водача и пътниците невръчени електронни фишове за нарушения. Шофьорите, които не са платили глобите си, могат да получат фиш при заявление за друга административна услуга в общината, така че с тези промени контролът ще се завиши, тъй като нарушителите ще получават наказателните си постановления в кратък срок.

“Законопроектът мина на първо четене с консенсусно мнозинство. Трябва да се доработи до второ гласуване са тези 70% приходи, които ще останат в бюджетите на общините. Трябва ясно да се регламентира за какво да се харчат тези средства и те да бъдат насочени към пътната безопасност”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Александър Ненков

По думите му камерите ще бъдат поставени на кръстовища. „Когато сте засечен от такава камера, това се изпраща към МВР, респективно към КАТ, от където издават наказателното постановление, което да може да бъде връчено и от общините. Това означава, че общините ще ги ангажираме много по-сериозно в пътната безопасност, превенцията и санкционирането на водачите”, поясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

По думите му в София има три поставени стационарни камери, едната, от които не е сигурно, че работи.

Ненков коментира и промените в Наказателния кодекс, внесени от „Продължаваме промяната“.

„Законопроектът бе приет, търпи критика, и ще трябва да се доработи. Този, който трябва да бъде санкциониран, е водачът, а не пътно-превозното средство, и това с конфискацията и лишаването на семейството да използва тази движима вещ не знам до каква степен би спомогнало за превенцията на нарушенията по пътя”, смята депутатът.

Източник: БГНЕС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини