24.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Надежда Йорданова сменя Христо Иванов в „Да, България“


Шефката на създадената преди време комисия „Магнитски“ Надежда Йорданова най-вероятно ще оглави „Да, България“, след като Христо Иванов подаде оставка. Бившият министър на правосъдието в периода 2014–2015 година се аргументира с лошите резултати на последните избори, за които пое лична отговорност.

След вота членовете на „Демократична България“ бяха разделени на полярни лагери, а разделителната линия е дали десните да останат в партньорство с „Продължаваме промяната“. Според голяма част от тях коалицията е разочаровала много от избирателите. Затова във формацията трябва да бъдат направени радикални промени, така че хората да повярват, че лидерите бранят демокрацията, а не мислят за лична изгода.

Сред най-гласовитите, че такава промяна е задължителна, е известната тенисистка Мануела Малеева, която е учредителка на клуб „Девети декември“ в рамките на „Да, България“. Нейните членове настояват да се възстанови връзката с местните структури, които били прекъснати, а решенията да се вземат след общи обсъждания.
Повечето от членовете на „Да, България“ обаче напоследък залагали повече на юристката Надежда Йорданова, изтъквайки политическия й опит. Тя е народен представител в няколко парламента, оглавяваше временната комисия „Магнитски“ и бе заместник-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси. Така и връзката с Христо Иванов няма да бъде прекъсната, тъй като Йорданова е бивш шеф на политическия му кабинет, когато той е министър на правосъдието. Самата тя става министър на правосъдието в кабинета на Кирил Петков.

Кандидатурата на Йорданова има обаче и своите противници. Според тях юристката няма мащабна политическа визия и нужния авторитет сред колегите от другите партии, така че да прокарва и отстоява тезите на десните хора.

Трифон ПАНАЙОТОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини