19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Надежда Нейнски: Преминаха се всякакви граници на политическо и човешко приличие


Надежда Нейнски е бивш министър на външните работи, председател на Съюза на демократичните сили от 11 март 2002 до 1 октомври 2005, народен представител в няколко народни събрания. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. е избрана за евродепутат като водач на кандидатдепутатската листа на Синята коалиция. Била е посланик на България в Турция.

– Госпожо Нейнски, има ли някакво обяснение за трагедията в Москва? Какво показва този пореден атентат?
– Този атентат повдига страшно много въпроси, особено в държава, подчинена на службите и армията, като Русия. Той се случи на място, на което присъстват над 6000 души, а се оказва, че не работят камери, детектори. За мен е шокиращо, че минути след атентата в социалните мрежи бяха пуснати клипове. Значи някой е снимал, когато хора са умирали. Нормалната човешка реакция при такова зловещо събитие е да избягаш. Също така е невероятно, че буквално в първите часове са били заловени атентаторите, както съобщават официалните власти. Ако е толкова лесно да бъдат хванати, защо така лесно не е предотвратен този атентат? Рано е да се правят изводи, но безусловно е голяма трагедия.

– Вие сте участник в политическия живот в страната още от зората на демокрацията. Имало ли е подобна патова ситуация при съставяне на правителство, на каквато сме свидетели в момента?
– Не сме имали подобна ситуация. Причините са много – като започнем от онова, което изглеждаше все пак легитимно, а именно провеждането на ротация между две противопоставящи се остро една на друга конфигурации, и минем през цялата свада между различните политически сили, размяната на остри реплики и език, който премина всякакви граници не само на политическото, но и на човешкото приличие. Смятам, че каквито и противоречия да има, все пак трябва да се запази приемлив тон. Мнозина казват, че когато се минат определени граници, след това връщането назад е много трудно.

– На този фон каква е днес политическата култура?
– Тя е функция от един продължил доста дълго период, в който се размиха границите между добро и зло, между това кое е позволено и кое не. Паднаха всякакви бариери и задръжки. Нормално е политическата култура да бъде функция от този тип взаимоотношения в обществения живот. Има много фактори, които също повлияха. Специално в политиката голяма роля изигра и формулата „няма дясно, няма ляво“. Говори се, че всички сме срещу корупцията, но дори и корумпираните твърдят, че са срещу корупцията. В крайна сметка как да изберем по-доброто, ако няма сблъсък на мнения и дебат на различни гледни точки. Много по-мъдри от нас са казали, че колкото и да са различни мненията, тяхното заявяване дава възможност да се потърси онова, което ще бъде най-добро за обществото.

– Бяхте на конгреса на ЕНП. Какви перспективи пред Европа бяха маркирани там? Тук не разбрахме много какво се е случило в Букурещ, потънали в нашите вътрешни ежби.
– Този конгрес на ЕНП се проведе в изключително важна за Европа ситуация. ЕНП е партията лидер при отстояването на принципи и ценности в европейската политика. Да не забравяме, че от Европейската народна партия излизат и бащите на Европейската конституция. Смятам, че Европа и лидерите й отправиха изключително важни послания, свързани не само с изпитанието, пред което сме изправени – войната на Русия срещу Украйна, но и с неглижирани въпроси от европейските институции. Не е тайна, че най-големият проблем в Европа е бюрокрацията, бавното взимане на решения. При динамиката на съвременния свят често събитията се догонват.
Ще откроя изказването на Урсула фон дер Лайен, която подчерта, че Русия е готова на всякакви жертви, за да постигне своите цели. Много дълго демократичният свят приемаше демокрацията за даденост, за отвоювана битка. Оказва се обаче, че докато по света има авторитарни режими, демокрацията никога не може да бъде даденост. Тя е постоянно сражение, в което се изисква жертвоготовност, стратегия и голяма солидарност. През последните две години Европа показа това.
Битката за независима Украйна и за отвоюване на нейните територии не е единствено и само солидарност, а е и осъзнат извод, че това е първата линия от онова, което Русия иска да направи в Европа. А това, което Русия желае да направи и в Европа, и в демократичния свят, е да наложи своите правила, този мир, който тя разбира.

– Резултатите от президентските избори в Русия не отдалечават ли края на войната в Украйна?
– Всички знаехме, че Путин разиграва политически театър с предизвестен край. Според мен тези избори, колкото бяха насочени заплашително навън, толкова бяха и навътре към населението на Русия. На изборите Путин искаше да унищожи последните отломки от опитите за модернизиране на страната, да даде знак, че Русия – това е той. Всички коментатори твърдят, че след тези избори най-вероятно режимът му ще стане още по-агресивен както в страната, така и в международен план.

– Накъде върви светът на фона на все по-сериозните конфликти, на които сме свидетели?
– Променя се пред очите ни много динамично. Изключително много събития се случват по едно и също време. Темата за Студената война и това как ще се развият отношенията между Изтока и Запада, е битка между две различни философии за живота, за политиката, за икономиката. В този смисъл редица конфликти по света също имат отношение към този голям геополитически сблъсък. Виждаме какво се случва в Близкия изток. Възходът на Китай е огромна заплаха. Защото, ако ковид показа зависимостта на Европа от Китай и Европа успя да вземе адекватните решения, то в опитите си да се противопостави на Запада Русия се превръща във все по-зависима от Китай. Русия много добре си дава сметка, че в един момент ще се наложи да плати много голяма цена за тази зависимост.
През следващите години световните процеси ще увеличат своята динамика. Затова едно от най-важните достижения на външната ни политика е, че България успя да стане член на НАТО и на Европейския съюз и по този начин да бъда част от колективната сигурност. Сега се вижда, че Русия през определени държави се опитва да се намеси в европейската политика, което няма как да й бъде позволено.

– Кога реално страната ни ще бъде приета в еврозоната и кога очаквате да влезем окончателно в Шенген?
– По отношение на еврозоната знаете, че ние трябва да отговаряме на много ясни и категорични критерии. Когато ги покрием, тогава ще се случи и членството ни в еврозоната. Много се надявам това да е по-скоро, защото значението на еврозоната за България е изключително голямо по отношение на свежи пари, развитието на икономиката и цялото цивилизационно бъдеще на страната. Колкото до Шенген, на този етап има съгласие за въздушен и морски. А по отношение на сухопътния това зависи в много голяма степен от стабилността на държавата и от начина, по който функционират институциите. Много е важно България да има правителство, но още по-важно е какво е това правителство и дали извършва необходимите реформи. Ако няма реформаторски кабинет, шансовете ни за скорошно включване в сухопътния Шенген намаляват. Това е политическо решение и става дума наистина за авторитет на страната ни.

– Едно от опасенията, влизайки в Шенген, е, че страната ни ще бъде залята от бежанци. Това ли ни очаква реално?
– Това са онези скелети, които се вадят винаги. При новия пакт за миграцията България не само участва при взимането на решенията, но и има достатъчни механизми за солидарност и справяне с евентуални бежански потоци. България, като част от една демократична общност, разполага с много повече инструменти за контрол, отколкото ако бъде оставена сама да се грижи. Трябва да добавим, че са много важни европейските усилия в борбата с трафика на хора, който е международен проблем. Ако този трафик бъде контролиран през европейските механизми, то тогава нелегалната емиграция ще намалее рязко. Но да се говори, че в момента имаме приток на емигранти, не отговаря на истината.

– Как ще отговорите на опасенията, че български войници може ще бъдат пратени на война в Украйна, ако НАТО се намеси?
– Подобно решение на е на дневен ред пред НАТО. На дневен ред обаче е Украйна наистина да бъде подкрепена с достатъчно муниции.

– При евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ какво ще стане с отношенията Америка-Европа, какво ще стане с НАТО, имайки предвид негови крайни изказвания по тази тема?
– Независимо от притеснителните изявления на Тръмп неотдавна той направи едно различно изказване в полза на Украйна. Да не забравяме, че неговото мнение често се променя. Важно е да се знае, че беше приет законопроект, според който, ако един президент реши да изтегли Америка от НАТО, ще му бъдат необходими две трети от гласовете в Конгреса. Това на практика е непреодолимо препятствие и който и да дойде на власт, не може да изтегли страната от НАТО. Разбира се, може да намали участието на Америка в Алианса – в маневри, обучения, разпространяване на разузнавателна информация.
За Съединените щати е много рисково да загърбят Европа независимо от приоритетите им за съперничество с Китай. Евроатлантическият съюз е от полза не само за Европа, но и за САЩ и аз не очаквам рязка промяна в тези отношения.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img