20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Награди „Оскар” 2024 – номинирани и победители

96-ата церемония по връчването на наградите Академията за филмово изкуство и наука, се проведе на 10 (11 бълг. време) март 2024 г. в Долби Тиътър в Холивуд, Лос Анджелис. По време на галата AMPAS връчи наградите Оскар в 23 категории в чест на филми, излезли през 2023 г. Церемонията е продуцирана от Радж Капур, Моли Макниърни и Кейти Мълън. Комедиантът Джими Кимел бе домакин на шоуто за четвърти път, след 89-та церемония през 2017 г., 90-та церемония през 2018 г. и 95-та церемония през 2023 г.

Номинациите бяха обявени на 23 януари 2024 г. начело с „Опенхаймер” – 13 номинации, следван от „Клети създания” и „Убийците на Цветната луна” съответно с 11 и 10.

Големият победител е „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан с общо 7 статуетки.

Номинирани и победители са:

Най-добър актьор в главна роля:

  • Брадли Купър за „Маестро”
  • Колман Доминго за „Ръстин”
  • Пол Джиамати за „Заседнали”
  • Килиън Мърфи за „Опенхаймер”
  • Джефри Райт за „Американска литература”

Победител: Килиън Мърфи за „Опенхаймер”

С награждаването на „Опенхаймер“ американската Академия за кинематографично изкуство и наука направи нещо, което не й се е случвало от повече от десетилетие – присъди водещата си награда на масово гледан, високобюджетен студиен филм.

Във филмова индустрия, в която пелерина, динозавър или Том Круз често са били изискване за подобен бокс-офис успех, „Опенхаймер“ привлече тълпи от почитатели на седмото изкуство в кината с една сложна, изпълнена с ядрен разпад драма за Робърт Опенхаймер и създаването на атомната бомба.

„За добро или лошо, всички ние живеем в света на Опенхаймер“, сподели Килиън Мърфи в речта си при приемането на наградата за най-добър актьор. „Бих искал да посветя това на миротворците“, допълни призьорът, за когото това е първи „Оскар“ в кариерата.

Като филм, изпълнен с безпокойство за човешките възможности за масово унищожение, „Опенхаймер“ се открои пред своя партньор като културен феномен „Барби“ като уместно предусещащ разказ за времена, изпълнени с катаклизми, причинени или не от човека.

Съперници на фаворита в категорията за най-добър филм бяха “Барби”, “Американска литература”, “Анатомия на едно падане”, “Заседналите” (The Holdovers), “Убийците на Цветната луна”, “Маестро”, “Минали животи”, “Клети създания” и “Зона на интерес”.

Това е първата продукция на Кристофър Нолан с награда “Оскар” за най-добър филм. Той преди това е печелил признание от критиката с трилогията “Батман в началото”, “Черният рицар”, “Черният рицар: Възраждане”, “Престиж”, “Генезис”, “Мементо” и други филми. Това е и първият му “Оскар” за най-добър режисьор.

Прочетете повече на сайта за изкуство и култура bgart.bg

Последни новини

- Реклама -