- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

До края на 2024 г. всички лекарства ще се изписват с електронна рецепта


България трябва да успее да въведе в електронната система всички лекарства до края на следващата година. Това заяви по Нова телевизия здравният министър проф. Христо Хинков.

„Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че до средата на следващата година ще можем да бъдем готови всички лекарства да се изписват чрез електронни рецепти”, поясни той.

„На среща с премиера и Българския лекарски съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците”, обясни министърът на здравеопазването. По думите му България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и трябва да бъдат взети мерки.

Той поясни, че ще има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително. „Говоря за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия“, каза още здравният министър.

Министърът коментира, че ще се преценява много внимателно задължителния имунизационен календар. „Все пак мисля, че ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни. След Нова година ще обсъдим тази тема”, добави още проф. Христо Хинков.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -