30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Напрежение: Руски изтребители нарушиха въздушните граници на Швеция и Финландия


Руски военни самолети са нарушили въздушното пространство на Швеция и Финландия за няколко последователни дни, според съобщения в медиите на двете скандинавски страни, които наскоро се присъединиха към НАТО.

Последният случай е от петък, когато СУ-24 на руската армия е навлязъл в небето над шведския остров Готланд, съобщава в. „Афтонбладет“. Пилотът е бил предупреден по радиото от дежурните в шведското въздушно бойно командване, но не е реагирал. Това е наложило да бъдат вдигнати два самолета JAS-39 Gripen, за да го прехванат.

„Това поведение е недопустимо, независимо дали е умишлено или не. Показва липса на уважение към нашата териториална цялост. Беше навлязъл на 5 км в нашата територия“, коментира началникът на шведските ВВС Йонас Викман.

Министърът на отбраната Пол Йонсон пък заяви: „Руското поведение е неприемливо и непрофесионално“. А външният министър Тобиас Билстрьом каза, че МВнР ще поиска обяснение от руското посолство в Стокхолм.

Това е първото нарушение на шведското въздушно пространство от 2022 г. Тогава 4 руски бойни самолета също кръжаха над Готланд. Военният експерт подп. Йорген Елфвинг заяви през „Афтонбладет“, че сегашният инцидент вероятно е умишлено предизвикан.

„Може да е сигнал за нас, че Русия е готова да действа на фона на това, че Балтийско море се превръща в море на НАТО след влизането на Швеция и Финландия в Алианса. Може също така да е и събиране на разузнавателна информация, за да се види колко е готова да отговори Швеция“, казва той.

Според подп. Елфвинг вероятно има връзка и с нахлуването над въздушното пространство на Финландия на общо 4 руски бойни самолета преди няколко дни. Въпросният инцидент е от 10 юни, когато е регистрирано навлизане на изтребители над град Ловииса, на около 100 км от столицата Хелзинки. Тогава е отбелязана голяма активност на руската военна авиация над Баренцово, Балтийско и Норвежко море, в която са включени стратегически бомбардировачи Ту-95МС и Ту-22М3, ескортирани от изтребители Су-30СМ, Су-27 и Су-33.

Били са извикани германски изтребители Eurofighter EF-2000, базирани в базата на НАТО в Латвия, за да прехванат два руски Су-27 и един самолет за електронно разузнаване Ил-20 „Кут“, които са действали близо до балтийските държави, без да са представили предварително план за полет.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини