- Реклама -

- Реклама -

-0.9 C
София
събота, 9 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Напрежение в ПП и ДБ заради милиарди от пътни ремонти

 

Тихият скандал, който тече от месец между коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, вече ескалира и излиза на повърхността, показа проверка на „Филтър“. Става дума за напрежение между партньорите заради ремонта и поддръжката на пътищата в страната.

Мила МИЛЕНЧЕВА

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е от „Продължаваме промяната“. Преди да влезе в политиката, беше висш кадър на голямата строителна фирма „Главбулгарстрой“ (ГБС). Съпругата му Деница днес е собственик на десетки фирми за проектиране на пътища и изграждане на ВиК системи, които също са в ресора на съпруга й.

Заместник на Андрей Цеков в МРРБ е Николай Найденов от квотата на „Демократична България“. Картографът беше кандидат за депутат от Бургас, но не влезе в Народното събрание. Цеков и Найденов са в хладни отношения, издават източници на „Филтър“ от МРРБ. Според тях причината е политическа, както и липса на доверие между ПП и ДБ за харчовете в едно от най-ресурсните министерства.

Още с встъпването си в длъжност Андрей Цеков прекрати договори за поддръжка и ремонт на пътища за 4 милиарда лева, подписани от служебното правителство. Мотивът е, че ще има нови търгове, където ще се търси най-ниската цена. Успоредно с това редовното правителство отпуска двойно повече пари на същите фирми за строителството на „Хемус“, обявено от ПП за „кражбата на века“.

Нови търгове за текущи ремонти и поддръжка на пътищата в страната още няма. В същото време депутатът от ДБ Ивайло Мирчев вече официално атакува Андрей Цеков с писмени въпроси в парламента. С тях той иска информация, която съпартиецът му Николай Найденов би трябвало да има, ако беше запознат с плановете на министъра.

С три поредни въпроса от парламентарния контрол Мирчев пита Цеков точно по тази тема. Депутатът иска да знае как ще се отсяват кандидатите да поддържат и ремонтират пътищата, за да не се допуснат фирми фантоми, които нямат възможност да го направят качествено. Според министър Андрей Цеков водеща трябва да е ниската цена на новите оферти.

С друг въпрос Ивайло Мирчев пита (не)коалиционния си партньор Цеков как ще гарантира пътната безопасност заради спрените възлагания за август и септември по пътната мрежа. Това стана със заповед на шефа на АПИ, който е пряко подчинен на министъра.

Третият въпрос на Мирчев е защо АПИ не възлага работа по пътната инфраструктура въпреки налични пари.

Според източници на „Филтър“ Андрей Цеков е подозиран от „Демократична България“, че подготвя почвата определени фирми да спечелят новите търгове за поддръжка. Това не било съгласувано с тях. Огромните средства, които ще се налеят за пътища, се очаква да са около 3 милиарда, с 1 милиард по-малко, отколкото беше възложено при правителството на Гълъб Донев.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -