16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

Настимир Ананаиев – политическият Остап Бендер


Настимир Ананиев е пряко свързан с разследвания за пране на пари и наркотрафик в Белгия Вилем Вервей, показа проверка на „Филтър“. Миналата седмица полицията влезе в офисите на депутата от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ в изпълнение на европейска заповед за разследване, издадена от съдия в Антверпен. Делото там е за трафик на наркотици, печалбите от който са изпирани от белгийски и български фирми.

Основният обвиняем в Белгия е Вилем Вервей. У нас той има само една компания – „Вибу“ ЕООД. Занимава се с международен превоз на стоки.
Преди седмица полицията неслучайно влезе в два офиса на Настимир Ананиев, казва източник на „Филтър“, запознат с въпросната европейска заповед за разследване. Седалището на фирмата на разследвания белгиец според българския търговски регистър е на бул. „Александър Стамболийски“ №84. Това е голяма офис сграда, разположена точно срещу голям мол в столицата. Престижната локация не е случайна. Сградата е носител на награда за архитектура и наемите са сред най-високите в България. Офисите в сградата са големи помещения, а един от тях се ползва постоянно от Настимир Ананиев.

Точно в офиса на политика през август 2020 година е регистрирана фирмата за транспорт „Вибу“ ЕООД с едноличен собственик белгиецът Вилем Вервей. По тази причина съдът в Антверпен е посочил точно този адрес за претърсване и изземване на документи, които могат да помогнат на разследването.

Същата фирма се обслужвана счетоводно от компания на Настимир Ананиев. Това призна и той в медийните си изяви след началото на обиските. Това е „Слийв Блум“ ЕООД. Собственик е Настимир Ананиев, а управител е съпругата му Петя. Адресът на счетоводната фирма е същият като този на „Вибу“ ЕООД – бул. „Александър Стамболийски“ №84, ет. 2, офис 2.

Освен на бул. „Стамболийски“ полицията влезе и на още един адрес в София – ул. „Парчевич“ 41. Там се помещава „Берис Рикрутмънт“. Собственик и управител там е отново белгиец. Името му е Бьорн Хенри Хосенс. В публичните си изяви Настимир Ананиев твърди, че няма нищо общо с тази фирма. Това обаче не е вярно, показа проверка на „Филтър“. Дружеството е създадено през 2011 г. от двама белгийци. През 2012 година е прехвърлено на Настимир Ананиев. През 2017 година той го продава на съпругата си Петя, която е и управител. През септември 2020 година тя прехвърля фирмата на сегашния й собственик, белгиеца Бьорн Хосенс, който е пряко свързан с Вилем Вервей. Това съвпада с периода, в който Вервей се настанява в офиса на Настимир Ананиев на бул. „Стамболийски“ в София. До юли 2022 г. „Берис Рикрутмънт“ е била в същия офис, а след това се мести на ул. „Парчевич“.
Настимир Ананиев е бил местен представител на белгийци, замесени в наркотрафик, и е помагал за дейността им, твърди източник на „Филтър“, който е наясно със схемите на международния наркотрафик. Според него има вероятност Ананиев да не е знаел за престъпната дейност на белгийските си партньори, но тя е минимална. Освен Хосенс и Вервей депутатът от ПП има и други партньори в бизнеса, които са от Белгия. Те са регистрирали фирмите си в България, а тук са се водили счетоводните документи за дейността им, за да не бъдат в Белгия, където контролът е много по-строг. Разследването в Антверпен започва в края на 2022 година, след като на пристанището там е заловена голяма пратка с кокаин, която е била предназначена за разпространение в Европа. Още тогава следите към замесените водят до България, но обиските закъсняват заради разрешенията от местния Софийски градски съд.
Антверпен е едно от европейските пристанища, на които властите залавят най-много кокаин. Преди години трафикантите ползваха портове в Испания и Португалия по пътя на дрогата от Южна Америка, но от 2019 година предпочитат северните държави. Освен Антверпен трафикантите ползват и пристанища в Холандия, където също се залавят тонове от най-скъпия и търсен наркотик. Любопитното е, че освен 7 белгийци Настимир Ананиев има съдружници и холандци в бизнес историята си.
Досега Настимир Ананиев не е разпитван като свидетел по делото в Белгия. Това може да се случи, след като иззетите от офисите му материали бъдат изпратени там, след което ще се прецени в какво качество ще бъде призован да дава обяснения.

Обискираният адрес е седалище на „Волт“ и „Продължаваме промяната“

Депутатът се отказа от Меглена Кунева и от ирландското си гражданство

През 2021 година „Продължаваме промяната“ все още е гражданска организация и няма регистрация като политическа партия. Тогава те се явиха на изборите с мандатоносител – малката партия „Волт“ с председател Настимир Ананиев. Тогава той беше сред протестиращите заедно с хората на Кирил Петков и Асен Василев и успя да се внедри в новата власт. После стана известен с това, че обича да взима отношение по абсолютно всички обществени теми и да дефилира по телевизиите като манекенка на моден подиум.

Партията „Волт“ на Настимир Ананиев е регистрирана в съда на адрес бул. „Александър Стамболийски“ №84, ет. 2, офис 2. Точно на това място миналата седмица полицията направи обиски заради разследването за наркотрафик и пране на пари по искане на Белгия. На същото място са и офисите на всички фирми на Настимир Ананиев. Той ползва помещението в модерната сграда от много години и в него съвместява политическата и търговската си дейност. На същия адрес са регистрирани и още няколко фирми на баща му и на съпругата му, която има офиси и в сграда на същия булевард. Всички се занимават с консултантска дейност и са партньори на чужденци, които са инвестирали тук в недвижими имоти. Неслучайно след акцията се разследва и пране на пари. Обикновено международните трафиканти инвестират печалбите си в недвижимо имущество далеч от родината.

Настимир Ананиев основа бутиковата партия „Волт“ през 2018 г. Преди това той беше депутат от Реформаторския блок като член на Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева. Напусна през 2017 година. За да влезе там, той се отказа от ирландското си гражданство – казус, който е като този на Кирил Петков. Освен общото политическо настояще двамата са свързани и с Харвард. Според биографията на Настимир Ананиев той е завършил курс по лидерство в училище „Кенеди“ към Харвардския университет. Затова още през 2011 година много от бизнес партньорите му в България са ирландци, които инвестират парите си в имоти у нас.

Руската връзка в бизнеса на народния ни избраник

От 2013 до 2018 година е бил съдружник в „Нефтогазсервиз“

Освен с белгийци и холандци Настимир Ананиев е развивал бизнес и с руснаци, показва справка на Търговския регистър. От 2013 до 2018 година Ананиев е бил съдружник в „Нефтогазсервиз“. Партньорите му в нея са четирима граждани на Русия с интереси в енергетиката. Тя така и не започва работа, а според запознати Ананиев е ползван от руснаците за влияние сред властите у нас.
В „Нефтогазсервиз“ Ананиев е бил партньор с Олег Брънин, Сергей Хахулин, Владимир Лавник и Андрей Мамонтов. От дейността на дружеството става ясно, че става дума за консултации при покупка на недвижими имоти у нас.
След като приключват общото си начинание, Настимир Ананиев продава дяловете си във фирмата на Цветан Цветков, който е съдружник на руснаците и до днес. Любопитното е, че той е кадър на „Възраждане“ – партия, с която Ананиев и колегите му от „Продължаваме промяната“ воюват на принципна основа. Цветан Цветков е бил кандидат за общински съветник на „Възраждане“ във Видин на последните местни избори, показва справка в ЦИК с личните данни на наследника на Настимир Ананиев в „Нефтогазсервиз“.

Александър МЕТОДИЕВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img