35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

Наталия Киселова предвижда разпад в ПП-ДБ

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че макар и да загубиха един мандат, ГЕРБ са в много по-изгодна позиция за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание.

„Много е възможно да не се стигне до философска дилема затова да се търси легитимност, а да се стигне до разбиване на парламентарна група. Ако видим какви процеси текат в ПП-ДБ, аз не изключвам да има вътре разпад на три части. Това е възможно да доведе гласове, които да стигнат до 121 гласа в подкрепа за правителство.“, изтъкна Киселова.

Тя е на мнение, че ПП-ДБ са подходили доста аматьорски в политиката и за ротацията, като са си мислили, че са много по-умни и хитри от опонентите си. „Сега Борисов ще дели със себе си и най-много с Пеевски. Много трудно и почти никога избирателите няма да се върнат към ПП-ДБ“, добави доц. Киселова.

Според нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов играе по един и същи начин – предлага екип от преговарящи и те са в малко по-ограничен състав, като разбирането, че или ГЕРБ има водеща роля, или отиваме на нови избори, е един лек ултиматум.

Борисов би трябвало да е по-иновативен в подхода си и да предложи 5-10 теми, приоритети, дейности, по които да започнат преговори за съставянето на правителство, коментира доц. Киселова в студиото на бТВ.

Според доц. Киселова скоро няма да има нови избори, защото моделът ГЕРБ-ДПС си стъпва на здрава основа.

Политологът Петър Чолаков отбеляза, че ГЕРБ и ДПС могат да направят правителство с малко подкрепа. Това правителство обаче трябва да има легитимност, защото Борисов се превръща в заложник на Пеевски. Всичко това ще работи за ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“. Третата партия в една коалиция с ГЕРБ и ДПС ще бъде в ролята на измамената камила – ще влязат в ролята на ПП-ДБ. Ако се подлъжат от ИТН, избирателите не са глупави и ще го видят, коментира Чолаков.

Той добави, че преговорният екип на ГЕРБ е „решава Бойко Борисов“. Стратегията на Бойко Борисов е да разцепи някоя парламентарна група – под неговата мишена е тази на ПП-ДБ. Проблемът на ПП-ДБ е, че електорално са се свили, а Бойко Борисов е доказал се майстор в разцепването на парламентарни групи, отбеляза Чолаков.

Бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски заяви, че не разбира от експертни правителства, но досега не е вижда министър да е експерт или политик да е експерт. След като Борисов 15 години е в активната политика и какво е искал да каже той, Севлиевски не се заема да даде отговор на задачата. Той обаче вижда, че Борисов се опитва да бъде лидер на повече хора и лидер на хората, които са извън ГЕРБ. Избирателите натискат политиците да направят сговор, така че да е добре за републиката. Хората виждат „Величие“ като пародия на българската политическа система, коментира Севлиевски.

Според него Борисов търси нова роля в политиката – на благ мъдрец. „Ако запази тази линия на поведение, ще се види друг Борисов, различен от предизборната кампания“, посочи Мирослав Севлиевски.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини