13.8 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Доц. Киселова: Влизането на ПП на връчването на мандата е противоконституционно

Първият мандат за съставяне на правителство бе връчен от президента на групата на ГЕРБ-СДС, но в президентството бяха и представителите на ПП-ДБ Кирил Петков и Николай Денков.

„За мен това е знак за друго. В чисто житейски план тези хора не си вярват, да не би г-жа Габриел да направи нещо, което те не са се договорили. Оставям на психолози да коментират действията на Кирил Петков и Николай Денков. Според мен това не е допустимо. Поканата е към представители на първата по численост парламентарна група. Когато влязат други хора, за мен това е недопустимо и противоконституционно. От правна гледна точка не е обяснимо“. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ на бТВ конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Нямаме информация защо, може и да е бил уведомен Румен Радев, но да се закъснява за среща с държавния глава, защото преговорите продължавали, ми се струва за проява на лошо възпитание“, добави тя.

„Аз за себе си не мога да си обясня къде е спорът. Ако са се разбрали на принципни въпроси, въпросът с министрите трябва да е последното, което се решат“, обясни Киселова.

„Когато на най-високо ниво неспазването на дребни правила, то се разпростира до най-ниско ниво в човешки отношения. Има и неяснота – защо Мария Габриел не иска да използва тези седем дни? Тези ултиматуми са част от диалога, който избива на публично ниво. Няма някакви свръхизвънредни неща, които да го налагат. Двете групи представят пред обществото своята „по-правилна“ гледна точка, ако не се стигне до съставяне на правителство. А какво щеше да стане, ако президентът беше казал на Николай Денков и Кирил Петков да напуснат?“, коментира още тя.

„Не сме чули от администрацията на президента, че има уговорена среща, че ще бъде върнат проучвателният мандат. Има седмица са преговори“, посочи Киселова.

Според нея в случай на служебно правителство Румен Радев би избрал председателя на Народното събрание за служебен премиер.

Източник: бТВ

Последни новини

- Реклама -