23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Натискат Украйна да премахне черния списък със „спонсори на войната“

Той опозорява около 50 големи компании

До дни Украйна може да премахне своя черен списък на „спонсори на войната“, който е централен в кампанията на Киев за разкриване на компании, които правят бизнес с Русия. Това ще бъде направено след реакция на няколко държави, включително Китай и Франция. Възможно е ще днес от Киев да премахнат не само списъка, но и свързан с него сайт, който дава подробна информация за лица, на които са наложени западни санкции, за конкретни компании и за произхода на компоненти за руски оръжия.

Черният списък няма юридическа сила, но постави в неудобно положение около 50 големи компании, изброени поименно, че действат в Русия и помагат на войната на Кремъл в Украйна, например чрез плащаните от тях данъци. Ако стане факт, отказът от кампанията за опозоряване би бил показателен за това как на Киев може да се наложи да смекчи позицията си като същевременно за Украйна става все по-трудно да поддържа глобална подкрепа за военните си усилия повече от две години след началото на пълномащабната инвазия.

„Става дума за Китай, но не е само Китай“, твърди добре запознат източник пред Ройтерс. Той намекна и за натиск на Франция да бъдат премахнати от списъка веригата магазини за търговия на дребно „Ошан“ (Auchan) и „Льороа Мерлен“ (Leroy Merlin) за стоки тип „Направи си сам“.

Пекин, основен потребител на украинско зърно, настоя през февруари Киев да премахне 14 китайски компании от списъка за „елиминиране на негативните въздействия“. Въпреки че Китай се смята за съюзник на Русия, Киев каза, че се надява втората по големина икономика в света да вземе участие в срещата на върха на световните лидери тази пролет, където да се даде тласък на визията на президента Володимир Зеленски за мир.

Засягат се и партньори

Друг източник каза, че Австрия, Китай, Франция и Унгария са упражнявали натиск върху Киев във връзка със списъка и добави, че той може да бъде свален от интернет до дни. Има разочарование от Украйна за това, че взима на прицел компании от държави, подкрепили страната.

Унгария отдавна е в обтегнати отношения с Киев и поддържа връзки с Москва. Макар че премиерът Виктор Орбан осъди руската инвазия, правителството му отказа да изпрати оръжия за Украйна и многократно е настоявало за мирни преговори. Миналата година страната заплаши да блокира военната подкрепа на Европейския съюз за Украйна и санкциите срещу Русия, освен ако нейната банка OTP не бъде извадена от черния списък. Това беше направено месеци по-късно.

Австрия, която продължава да използва руски газ и действа като хъб за руски пари, зае подобна позиция. В края на миналата година правителството заяви, че няма да се съгласи на налаганите от Европейският съюз санкции, докато австрийската Райфайзен банк International, най-голямата западна банка в Русия, не бъде извадена от черния списък. Името на Райфайзен също беше премахнато.

Унгария заплаши да блокира новите санкции на ЕС срещу Русия

Списъкът включва девет американски компании и по четири от Франция и Германия. Възможно е списъкът, който е изготвен от Националната агенция за борба с корупцията, да бъде прехвърлен под компетентността на украинската агенция за военно разузнаване и да продължи да се поддържа. При този сценарий не е ясно дали списъкът ще остане публичен.

При първата индикация за нарастващо напрежение във връзка със списъка, във вторник правителството направи изявление, че същия ден е имало среща на висши държавни служители и чуждестранни дипломати. В изявлението се казва, че списъкът е имал „отрицателно въздействие“ върху приемането на „важни решения за противодействие на руската агресия“ и че дипломатически представители са се оплакали от „липса на нормативна база“ по отношение на списъка.

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -