13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

НАТО стартира най-големите военни учения от Студената война насам (ВИДЕО)

НАТО започна най-големите си военни учения от времето на Студената война насам.

Около 90 хиляди войници ще се придвижат в Европа през следващите месеци, за да демонстрират сила на фона на нарастващата заплаха от Русия, съобщава Voice of America. В ученията ще се включат и 50 военни кораба, 80 самолета и над 1000 бойни машини.

„Правим всичко това, за да гарантираме, че сме готови да защитим всеки сантиметър от територията на НАТО“, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг.
Швеция също ще участва във военните маневри. А, докато НАТО разгръща силите си, Украйна изчерпва боеприпасите си. Причината за това са блокираните пакети с военна помощ както от САЩ, така и от Европейския съюз.

„В Украйна се говори, че тя защитава НАТО. И това е вярно, ако се следва логиката, че страната намалява числеността на руската армия. Тя е редуцирала и военната заплаха, която Москва представлява за Алианса“, каза Лиана Фикс от Съвета за външни отношения.

Наскоро НАТО подписа договор за 220 хиляди артилерийски боеприпаса, за да попълни запасите на членовете си, изчерпани в резултат на доставките за Украйна. Доставките обаче ще бъдат изпълнени след едва 2-3 години, съобщава Voice of America.

Последни новини

- Реклама -