30.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.
Категории:

Не се обсъжда вариант Байдън да оттегли кандидатурата си. Засега

„Нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах, че мога да се справя с тази работа.  Залогът е твърде висок“, каза настоящият държавен глава на САЩ Джо Байдън. След дебата обаче с Тръмп все по-упорито се говори, че здравомислещи демократи ще успеят да принудят Байдън да оттегли кандидатурата си, защото съвсем видимо не е способен да управлява. Това технологично е най-лесният вариант за смяна на кандидата.

Не се обсъжда възможността президентът на САЩ Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране и той планира да участва в дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през септември, заяви снощи говорителят на кампанията на Байдън, цитиран от Ройтерс.

Междувременно на предизборна проява снощи Байдън заяви, че възнамерява да победи съперника си от Републиканската партия и също не даде признаци, че обмисля да се откаже от надпреварата след слабото си представяне на дебатите, което разтревожи съпартийците му.

„Знам, че не съм млад човек, за да посоча очевидното“, каза Байдън на митинг един ден след директния сблъсък с републиканския си съперник, на който повечето наблюдатели смятат, че 81-годишният президент претърпя поражение.

„Не ходя толкова лесно, колкото преди, не говоря толкова гладко, колкото преди, не дебатирам толкова добре, колкото преди“, призна той, докато тълпата скандираше „още четири години“.

„Нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да се справя с тази работа. Залогът е твърде висок“, заяви Байдън.

Вербалните спънки на Байдън и понякога неясните му отговори по време на дебата засилиха опасенията на избирателите, че той може би не е в състояние да изкара още един четиригодишен мандат и накараха някои от съпартийците му демократи да се замислят дали биха могли да го заменят с друг кандидат преди изборите в САЩ на 5 ноември, посочват Ройтерс и БТА.

Говорителят на кампанията на Байдън Майкъл Тайлър заяви, че не са водени разговори за тази възможност. „Предпочитаме да имаме една лоша нощ, вместо кандидат с лоша визия за това къде иска да отведе страната“, каза той пред репортери на борда на президентския самолет.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ републиканецът Майк Джонсън призова членовете на администрацията да накарат Байдън да подаде оставка. Той предложи на демократите да задействат 25-ата поправка на Конституцията, с която действащ президент може да се обяви за неспособен да изпълнява задълженията си.

„Нашите съперници виждат слабост в Белия дом, както и всички ние. Казвам това без удоволствие. Смятам, че ситуацията е много опасна. Бих помолил членовете на кабинета да погледнат в сърцата си“, заяви Джонсън. Той отбеляза, че разбира паниката в редиците на демократите, но става въпрос за цялата страна, чийто президент очевидно не е в състояние да си върши работата – и затова министрите и вицепрезидента трябва да действат.

Посочената поправка на американската конституция действа от 1967 г. Тя дава право на вицепрезидента и мнозинството от членовете на кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява задълженията си. Тяхното решение трябва да бъде подложено на гласуване от Конгреса – и то влиза в сила, ако бъде подкрепено от 2/3 от гласовете в двете камари. До такава ситуация никога не се е стигало в историята на САЩ.

Редакционната колегия на американския вестник „Ню Йорк Таймс“ снощи призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Под заглавие: „За да служи на страната си, президентът Байдън трябва да напусне предизборната кампания“, медията, която симпатизира на демократите, зове Байдън сам да се откаже от надпреварата.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил „възхитителен президент“, либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като „сянката на велик държавен служител“ и би се впуснал в „безразсъдна авантюра“, ако продължи кампанията си.

„Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън“, пише вестникът. „Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи“, добавя нюйоркското издание.

Ако Байдън оттегли кандидатурата си, партията му ще разполага с по-малко от два месеца, за да избере друг кандидат на националния си конгрес, който започва на 19 август – потенциално сложен процес, който може да изправи Камала Харис, първата чернокожа жена вицепрезидент, срещу губернатори и други служители, които се спрягат като възможни кандидати, отбелязва Ройтерс. Упорито се спряга и името на Мишел Обама, съпругата на бившия американски президент.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини