13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Нексо“ заведе в САЩ дело срещу България


Компанията „Нексо“ (NEXO) заведе дело срещу България, прокуратурата и Министерство на финансите в арбитраж в САЩ. Новината бе съобщена за първи път от сайта за разследваща журналистика „Бърд“.

Делото по иска на „Нексо“ е заведено на 18 януари. Към момента не е ясно за каква сума ще са претенциите на компанията. Още не са приложени и материали. Българските министерство на финансите и прокуратура изрично са посочени като ответници.

Действително крипто компанията „Нексо“ обяви точно преди година – на 22 януари 2023 г., че ще заведе дело срещу България за щетите, които акцията на прокуратурата й е нанесла. „Нашите консултанти оценяват щетите на над 1 млрд. долара. Ние бяхме в процес на листване на американската борса и сега това трябва да бъде отложено заради репутационните щети, които ни бяха нанесени“, заяви тогава по Нова телевизия един от собствениците на компанията Антони Тренчев.

Само преди месец прокуратурата прекрати образуваното година по-рано наказателно дело срещу шефовете на компанията. След първоначалните шумни обвинения същите прокурори вече смятат, че няма данни нито за престъпления, нито за престъпна група.

В хода на разследването са привлечени четири лица в качеството на обвиняеми – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

Обвиненията са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Кънчев и Тренчев са обвиняеми и за това, че в периода от юни 2018 г. до януари 2023 г. без разрешение по Закона за кредитните институции извършвали по занятие банкови сделки чрез онлайн платформата NEXO. Те се занимавали с кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични кредити в щатски долари, британски паунди и евро на физически лица и търговски дружества, срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва.

Компанията „Нексо“ e oснована и управлявана от Коста Кънчев и Антони Тренчев, който е бивш депутат от Реформаторския блок. Третият съосновател е Георги Шулев – син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева, който е напуснал компанията през 2019 г. Участие в „Нексо“ е имал и Сокол Янков, който също е напуснал през 2019 г.


Още по темата

Последни новини

- Реклама -