12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Неочаквано решение за тежкия проблем с персонала по Черноморието

 

Кадек Юни от Бали

Известно е, че хотелиери и ресторантьори по българското Черноморие са изправени пред тежкия проблем с липсата на работна ръка за летния туристически сезон. Някъде обаче са намерили интересно решение. В курорта „Албена“ например очакват ръст на посещенията и затова са се подсигурили с работници от все по-екзотични дестинации като Бали, Индонезия, Шри Ланка, та дори – Непал, съобщава Нова телевизия.

22-годишната Кадек Юни от Бали е завършила в родината си специалност „Хотелски мениджмънт”. Миналата година е работила в столицата на Катар – Доха, а този сезон избира българския курорт „Албена”.

„Всички знаем, че Бали е много известна туристическа дестинация, но аз искам да придобия опит от други страни. Интересувам се от чужди култури и дойдох тук, за да имам нови преживявания. Тук заплатата ми е по-висока, отколкото в Бали и се чувствам по-добре”, каза Кадек Юни. Тя мечтае един ден да има свой собствен ресторант или бистро и вече е усвоила и няколко български фрази.

От Бали е и Даниел, който работи като камериер. Той обясни, че му харесва да почиства, да създава уют в стаите. За да се чувстват всички туристи уютно, на хотелиерите се налага да се справят с хронична липса на работници. Затова внасят служители от цял свят. „Разширяваме географията, стигнахме до Непал, стигнахме до Малайзия, Филипините. Изключително мултинационален екип”, обясни изпълнителният директор на „Албена” Красимир Станев.

По думите на Маринела Цанева, оперативен директор на курорта, на 24 април очакват да пристигнат чуждестранни работници от Шри Ланка, Индонезия и от Бали.

Общо 700 чужденци, сред които още румънци, турци и европейски студенти, ще работят в „Албена“ това лято. Неофициално сезонът започва още с Великденските празници.

„Леки притеснения имаме поради дългия работен процес за издаване на работни визи от типа C и D. Също така имаме информация от нашите партньори, че посолствата в Узбекистан, също и Турция към момента не приемат документи за издаване на виза поради новото въвеждане на шенгенска система”, каза Цанева.

Подборът на чужденците е чрез агенции, които проверяват техните умения. „Служителите от Индонезия бяха интервюирани още през месец декември. Те са с професионален опит в областта, за която идват да работят. Очакваме кухненски работници, СПА терапевти, работници в сектор озеленяване, в чистота, камериерки. Работили са в утвърдени туристически вериги“, обясни Цанева.

Една трета от персонала в „Албена“ тази година е от чужбина. А някои от емигрантите вече са решили да останат в България за постоянно. „Казвам се Уина и съм от Бали. Дойдох тук, за да изживея нещо по-различно и защото смятам, че България е една много красива страна. Уча нови думи на български, срещнах много нови хора от други страни и искам да остана, защото много ми харесва”, обясни Уина.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img