28.8 C
София
събота, 13 юли 2024 г.

Нещо се случва: Руски правителствен самолет излетя за Вашингтон


В социалните мрежи се разпространява информация, че днес от московското летище Внуково е излетял самолет ИЛ-96-300 „RSD738“ (RA-96019) на правителствения авиоотряд на Русия, като се твърди, че крайната му дестинация е Вашингтон.

Според сайта за проследяване на полети Flightradar24.com самолетът на руския специален авиоотряд в момента е на път към летище JFK в Ню Йорк.

Кой или какво точно има на борда на машината е неизвестно – не е анонсиран никаква визита на руски официални лица в САЩ.

Това се случва часове след като бе съобщено за проведен телефонен разговор между министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов.

През март 2022 г. Съединените щати обявиха, че ще блокират руските самолети да използват цялото вътрешно въздушно пространство на страната в отговор на руската инвазия в Украйна. След забраната обаче Русия получи специално разрешение за полети за превозване на правителствен персонал обратно в Русия.

Миналата година друг самолет Ил-96 от руския правителствен флот е кацал на летищата във Вашингтон и Ню Йорк, за да прибере руски дипломати, на които е било наредено да напуснат САЩ.

Сегашният полет, който се е насочил към Ню Йорк, също може да е на път да вземе персонал, свързан с руското правителство, като например служители на руското посолство или руски дипломати от Обединените нации.

Също така през уикенда бе съобщено, че американските власти са решили да затворят два руски визови центъра – в Ню Йорк и Вашингтон.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини