27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Нетаняху е притиснат в ъгъла: Трябва да избира между правителството и прекратяване на огъня

Израелският премиер Бенямин Нетаняху може скоро да бъде принуден да избира: да се съгласи на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа или да запази правителството си на власт, пише CNN.

Докато е изправен пред този избор, Нетаняху също търси начин да го избегне. В продължение на месеци той се опита да балансира, отказвайки дори да обмисли постоянно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, като същевременно обвинява „нереалните искания“ на ХАМС за провала на предишните кръгове от преговори. Но сега времето на министър-председателя изтича, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън публично отправи последното предложение за прекратяване на огъня в Газа в петък, което може да доведе до постоянно примирие и което ХАМАС може да е готов да приеме „Мисля, че Биби сега е притисната в ъгъла“, е изтъкнал Авив Бушински, бивш съветник на Нетаняху.
В тази ситуация Нетаняху се опитва да преформулира последното предложение за прекратяване на огъня, като настоява, че условията на споразумението не са както е определено от Байдън.

Докато Байдън казва, че предложението е начин за прекратяване на войната, Нетаняху настоява, че Израел няма да я спре, докато не елиминира ХАМАС. Усилията му да убеди крайнодесните министри да избягват избора между споразумение за прекратяване на огъня и оцеляването на неговото правителство засега се провалят.  Нетаняху е изправен пред избор между оцеляването на правителството си и сделката за заложници в момент, когато политическият му имидж започна да се подобрява.

За първи път тази година Нетаняху се нареди сред фаворитите на израелците за министър-председател, изпреварвайки основния си политически съперник Бени Ганц. И други скорошни социологически проучвания показаха, че „Партията на националното единство“ на Ганц се проваля, докато „Ликуд“ на Нетаняху отбеляза скромни победи. Националното единство все още щеше да спечели много места в Кнесета, парламента на Израел, но преднината на партията от 19 места пред Ликуд през декември падна до четири места в анкета на Канал 12 миналата седмица.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини