35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Невидимата жена

 

Автор: Кристина Патрашкова

Тази отдавна е минала 40. Защо не се скрие да си гледа старините? Не усеща ли, че трябва да даде път на младите?

Подобни коментари заливат социалните мрежи. Звучат в разговори, твърде често водени между жени. Възрастовата дискриминация, известна като ейджизъм, e масова. Защото времето е визуално. Хората нямат желание да вникват в смисъла. Интересуват се от опаковката, блясъка, лукса, а не от същността.

Двойните стандарти в остаряването на мъжете и жените доминират не само у нас. Тяхна жертва стана дори една от най-красивите и сексапилни жени в света. В интервю за сп. Allure Чарлийз Терон казва, че визията й през последните 20 години естествено се е променила, но почитателите й смятат, че това е резултат на несполучлива интервенция.

„Харесва ми, че остарявам. Но хората си мислят, че съм си направила лифтинг. Кучко, аз просто остарявам“, избухна 48-годишната актриса. Добавяйки, че ако беше мъж, щяха да я засипят с комплименти, че остарява като вино. А сега я сравняват с откъснато цвете.

Ейджизмът е критерий за цивилизованост на обществото. Заради наложената политкоректност днес не е уместно да се употребяват определени думи, пренаписват се класически произведения, в нова версия на „Дисни“ Снежанка ще остава само с едно джудже. За да не се почувстват засегнати и маргинализирани малките хора. А какво да кажем за жените над 40, които по неписано правило трябва да станат невидими?

Нали даваме възможност на всеки да живее живота си, както му харесва, стига да не пречи на другите. В действителност е друго. Виждали ли сте скоро секретарки на големи компании над 40? Не са ли преброени дните на екран на тв журналистки над тази възраст? Колко са пиар експертките, които не са в първа младост?

Наистина ли сме модерни, все по-толерантни и емпатични? Или е прав Джак Никълсън, който казва, че колкото повече остаряваш, толкова по-силен става вятърът. И винаги е насрещен.

А нали уж не трябваше да е така.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини