- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

NEXO – голямата търговия с илюзии

Автор: Тома БИКОВ

Вероятно скандалът с международното разследване срещу криптобанката NEXO тепърва ще има своето публично развитие. По всичко изглежда, че кръгът на участниците в аферата ще се разширява, а още отсега са заложени сюжети, свързани със защитени свидетели, пране на пари, чуждестранни служби за сигурност, финансиране на политически партии и дори връзка с терористични организации.

За съжаление в тази афера, която вече има и своя международен отзвук, името на България отново ще се превърти с негативна конотация и ще бъде регистриран вторият грандиозен криптоскандал с българско участие след разпадането на криптопирамидата на Ружа Игнатова.

Отвъд злободневните реакции и контрареакции, бихме могли да извлечем поуките от този скандал. Най-важната е, че в съвременния свят естетическото бива приемано почти безусловно за етическо. Казано по-просто, външната обвивка и начинът на представяне са далеч по-важни от вътрешното съдържание и реалните цели на определена мотивация. Появил се е нов антропологически тип, който едновременно излъчва физическа красота и ползва престижното си образование най-вече, за да прикрие собствената си арогантност и безскрупулност. Космополити без вътрешни ангажименти и скрупули, които мислят в числа и алгоритми. Граждани на света, които са готови да купуват и продават доверие във всяка точка на планетата. Заедно с това те очертават контурите на онова, което днес се възприема като прогрес. Хора на абстракцията и естетиката, които се плъзгат майсторски по повърхността и за които дълбочините или не съществуват или трябва да бъдат избегнати и преодолени. Професионалисти в сферата на личния пример за лесен достъп до финансово могъщество, лек начин на живот и безкрайно щастие. Всеки от тях има кауза, която задължително е свързана с решаването на проблем пред цялото абстрактно човечество и никога с решаването на проблем пред конкретен човек. Освен добро дело, каузата е и възможност за създаване на нови контакти, доизграждане на доверие и нерядко на генериране на още по-голяма печалба. Затова каузата е инвестиция. Тя е част от професионализма на всеки представител на този нов антропологически тип.

В този контекст NEXO не е явление, а закономерност, която ще бъде многократно повтаряна в следващите десетилетия. Това е изява на ново поколение продавачи на бъдеще. След краха на хуманистичните утопии в лицето на идеологиите на национализма, социализма и либерализма, следва изграждането на техническите утопии на криптовалутите, компютърните технологии и изкуствения интелект. Накратко тези утопии гласят, че машините са априори носители на морал, съвършенство и щастие. Те вече не са средство, а цел. Причината за това е, че машините, за разлика от хората, са лишени от душа и дух, които да ги подтикват към емоционалност и отклонения от зададената посока. За разлика от човека, машината гарантира безпогрешност.

Криптобанката „Нексо“ предлага на своите клиенти от цял свят бързи и големи печалби, без да им се налага да полагат усилия за това. Доверието на клиентите в подобни структури се изгражда чрез презентации, организиране и участие в семинари, явни и скрити реклами в медиите и конструиране на фалшива финансова реалност с надписване на печалби и самоприписване на несъществуващи успехи. Всичко това е представено по подходящ начин от симпатични и образовани млади хора, докато цялата тази повърхност не се разпада и постепенно под нея не се появяват съдебните дела между бивши съдружници и загубилите парите си клиенти с неосъществени блянове за бързо и лесно забогатяване. Докато конструкцията се разпада, самите симпатични и образовани млади хора вече са се укрили в екзотични дестинации, от които разпращат последните си изпълнени с обида и обвинения в несправедливост прессъобщения.

Търговията с илюзии е всеобхватна. Тя протича във всяка сфера на обществения живот – от социалните мрежи и техните инфлуенсъри, през виртуалните тълпи от последователи, до политиката чиято изява неусетно започва да придобива формата на криптотърговия. Всеки би могъл да стане художник или музикант само за няколко дни, стига да има подходящата компютърна програма. „Няма нужда да полагате усилия, за да постигнете мечтите си, защото ние сме готови да Ви ги продадем!“ Това е лозунгът на техническите утопии. По този начин трудът и усилието се превръщат в маргинално и безсмислено занимание в целия Западен свят. Че българското общество е част от този свят е очевидност, която се доказва от явления като NEXO, „Продължаваме промяната“ и цялостния възход на тази нова антропология, която не търпи нито критика, нито размисъл. Криптополитиката създава илюзия, че всеки проблем може да бъде решен с няколко движения, с няколко добре изречени фрази и с инсталирането на подходящ софтуеър. Че емоционалните болки на цели поколения могат да бъдат излекувани с помощта на няколко социални програми, така както привидно се случило на другия край на света. Тя превръща целите в средства и средствата в цели. По този начин поддържането на обществено доверие вече не е средство за осъществяване на перспективи и идеи, а самоцел и самодостатъчност. То се поддържа с илюзии възможно най-дълго и когато рухне, за криптополитиците остават само две задачи – да изчезнат незабелязано и да изчислят финансовите ползи от присъствието си в тази игра. Криптополитиката играе ролята на болкоуспокояващо, чието действие за определен период от време преодолява болката и заблуждава организма, че оздравява. Проблемът, но и спасението идва, когато болкоуспокояващото стане резистентно и спре да действа. Тогава би могло да започне принудителното лечение – изпълнено с болка, изпитания, усилия и всичко, което би могло да се нарече реалност.

- Реклама -

Последни новини