- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Независима Шотландия ще иска връщане в ЕС

Управляващата партия в Шотландия изрази отново готовност да я върне в Европейския съюз, ако едни ден извоюва независимостта си от Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Шотландската национална партия (ШНП) заяви, че ще кандидатства за присъединяване към ЕС възможно най-бързо, след като постигне независимост на Шотландия, става ясно от документ, който бе публикуван днес и в който е изложена стратегията на партията.

„Ние, шотландците, се оказахме извън ЕС против волята си“ заради Брекзит, въпреки че мнозинството от нас гласуваха за оставане в ЕС на референдума през 2016 г., изтъква шотландският министър на културата и на външните работи Ангъс Робъртсън в увода на документа.

През 2014 г. шотландците гласуваха „против“ отделянето от Обединеното кралство, но според привържениците на шотландската независимост излизането от ЕС се е отразило негативно на шотландците.

„Шотландия ще бъде в изгодна позиция за бързо и безпроблемно изпълнение на изискванията за присъединяване“ към ЕС, се казва още в документа на Шотландската национална партия.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -