32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.
Категории:

Нидерландия се цепи от ЕС за мигрантите

 

Холандия има управленско споразумение за нова дясна управляваща коалиция шест месеца след изненадващата изборна победа на Герт Вилдерс през ноември. По време на преговорите, продължили половин година, той смекчи някои от най-твърдите си антиислямски политики и предишното си предложение за референдум за напускане на ЕС, в опит да постигне споразумение за споделяне на властта с други партии.

В новото правителство ще участва крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, заедно с дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация, дясното популистко Движение на фермерите и гражданите и центристкият Нов социален договор.

Най-непосредственото главоболие за ЕС вероятно ще бъдат новите холандски миграционни планове, пише POLITICO. Коалицията иска да има „най-строгата политика за предоставяне на убежище досега“ чрез временен кризисен закон. Тя иска да се откаже от определени правила на ЕС за миграцията, поставяйки Хага в сблъсък с Брюксел, който току-що се споразумя за нов пакт за миграцията и убежището.

В свое изявление Герт Вилдерс заявява, че новите им политики „определено ще направят Нидерландия по-малко привлекателна за търсещите убежище“ и плановете ще накарат „хората в Африка и Близкия изток“ да мислят, че в други държави ще им е по-добре. Трудовата миграция също ще бъде ограничена, а приемът на чуждестранни студенти в нидерландските университети тепърва ще се извършва при много по-строг регламент. Страната ще се присъедини към Унгария и Полша в оспорването на миграционната политика на ЕС.

Вторият трънлив въпрос е разширяването на блока от 27 държави. Нидерландия вече беше един от по-строгите играчи в ЕС, настоявайки, че страните трябва да вървят към присъединяване въз основа на вътрешни реформи, а не на геополитически съображения. Новата коалиция ще се фокусира още повече върху този процес. Това е потенциално лоша новина за страни като Украйна, която настоява за бързо членство в ЕС. Евроскептицизмът и фискалната пестеливост на Вилдерс ще вържат ръцете на новия министър-председател и дипломатите в ЕС. Малко вероятно е те да имат същата гъвкавост, както при премиера в оставка Марк Рюте.

POLITICO разкрива какво ще означава новото правителство за политиката на ЕС през следващите години. Рюте вече беше известен като „г-н Не“ в Брюксел, но нещата само ще се влошат с Вилдерс. Когато Рюте неохотно одобри фонда на ЕС от 700 милиарда евро за възстановяване след пандемията през 2020 г.,  Вилдерс го обвини,  че е похарчил парите на холандските данъкоплатци, за да спаси избягващите данъци италианци. Новото правителство иска да намали плащанията на Нидерландия към ЕС. Това противоречи директно на призивите на европейски лидери като френския президент Еманюел Макрон за разширяване на бюджета на блока или увеличаване на съвместните заеми за финансиране на отбраната.

Тези дискусии ще заемат централно място по време на предстоящите преговори за новия многогодишен бюджет на ЕС, който ще влезе в сила през 2028 г. Последния път разговорите завършиха с петдневна маратонска среща на върха на лидерите. Предвид настоящите предизвикателства пред ЕС — от отбраната до зеления преход — преговорите вече ще бъдат още по-трудни. При Рюте страната стана една от най-амбициозните държави в Европа по отношение на климата. Новата дясна коалиция слага край на това. „Ние се придържаме към съществуващите споразумения за климата“, гласи четиристранно споразумение. Но текстът не дава указания как новото правителство планира да изпълни ангажиментите си съгласно националното, европейското или международното право.

Вместо това коалицията се съгласи да отмени множество мерки за климата – включително планирано увеличение на данъка върху CO2 в страната и изискване за замяна на котлите на газ с електрически термопомпи. Има идеи да се разширят сондажите за газ в Северно море, като в идеалния случай да се избягват нови вятърни турбини на сушата. Текстът споменава подкрепа на собствениците на жилища с енергийно ефективни ремонти, както и инвестиции във водород и улавяне на въглерод.

Тъй като фермерите са по-видимо представени в новия кабинет, Хага вероятно ще бъде по-критична към споразуменията за свободна търговия. Ключови тук са „равните и разумни стандарти“, пишат партиите.

За да изпълни ограниченията на ЕС за замърсяване с азот, страната ще трябва да намали броя на добитъка си и дори да затвори някои от фермите си. Усилията на предишното правителство да спази правилата доведоха до масови протести на фермерите. В своето коалиционно споразумение новото правителство заявява, че ще преразгледа  правилата за замърсяване с азот, за да позволи на фермерите да внасят повече оборски тор в земите си и да предотврати принудителното поглъщане на ферми. Също така планира да лобира в Брюксел за предоговаряне на азотната политика на ЕС и за получаване на ново изключение от правилата, както и смекчаване на определението за най-замърсените зони.

Холандия се гордее с това, че е дигитален лидер в Европа, със своята икономика с отворени данни и насърчаване на благоприятни за иновациите технологични политики. Страната е домакин на европейската централа на Uber, а гигантът за печат на микрочипове ASML е перлата в короната. При новото правителство този имидж може да пострада. В списъка си с 10 приоритета партийните лидери не споменават дигитално или технологично лидерство. Малкото нови предложения за технологична политика подкрепят по-общи въпроси като националната сигурност и растежа на икономиката. Наблюдателите се притесняват че правителството не изглежда прекалено заинтересовано от технологиите.

Все пак Брюксел ще бъде облекчен да прочете, че „Нидерландия ще остане конструктивен партньор в ЕС“ и че нейната „политическа, военна, финансова и морална подкрепа за Украйна да се противопостави на руската агресия“ ще продължи.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини