5.3 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Николай Денков: Арестуваха шефа на митниците, след като хвана рекордно количество наркотици

Откакто беше назначена новата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на живо излъчване във Фейбук, където отговоря на въпроси. Поводът за коментара му е акцията на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“. За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици, каза Денков.

Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици, посочи още премиерът в оставка. Николай Денков потвърди, че до този момент той не е получил официална информация от ДАНС за случая. Поискал съм, но до момента нямам, каза той. „Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение“, посочи още премиерът в оставка.

„От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност използва. Точно това би трябвало да е работата на службите – да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има „сляпо петно“ по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби – ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото“, заяви Денков.

Спецакция на ДАНС и КПКОНПИ в Агенция „Митници“, има арести (ОБНОВЕНА)

Попитан дали лично познава ръководителя на Агенция „Митници“ Петя Банкова, премиерът в оставка отговори: „Никога не съм я виждал, никога не съм говорил с нея. Ако е идвала на някоя среща в Министерския съвет, това е единственият шанс да съм я виждал лично“.

Николай Денков посочи, че до този момент Петя Банкова е била с „безупречна репутация“. „Аз съм говорил и с хора, които имат отношение, те винаги са казвали, че с нея работят добре“, каза Денков.

Министри

„Ако трябваше и сега да бъде предлаган състав на Министерски съвет, с изключение на двама министри, той щеше да бъде същият“, обяви Денков и потвърди недоволството си Калин Стоянов и Александър Йоловски. Той изнесе нова информация за състава и разпределението в правителството „Денков – Габриел“. По думите на Денков „една немалка част от министрите са били предложени от Мария Габриел“ и посочи министърът на културата, министърът на образованието, министърът на иновациите и растежа, министърът на туризма.

„За първи път Калин Стоянов бе споменат от Бойко Борисов, който заедно с другите политически лидери присъстваше на разговорите. Той каза: „Защо не проверите Калин Стоянов?“, обясни Денков и подчерта, че според него не е нормално да научава от медиите, че министърът на електронното управление Александър Йоловски е бил заплашван от някого.

„Кадрово МЕУ не се намира в добро състояние, доста хора напуснаха, защото министърът не организира добре екипа около себе си“, отбеляза Денков, но призна, че този министър е бил предложен от депутата от ПП Божидар Божанов.

Въпреки всичко казано отново или за първи път до тук Денков отново увери, че няма проблем в комуникацията с Мария Габриел. „Усложнения се получават, когато от другата страна се чуе: Нямам мандат да взема това решение. По време на преговорите с дамите от ГЕРБ, това се чу на няколко пъти“, уточни премиерът.

Шефката на Агенция „Митници: Аз съм първата жертва на новото КОНПИ

Няма как ПП-ДБ да бъдат в една конфигурация и управление с ДПС. „Делян Пеевски е най-голямото зло, което се случва на България. Отиваме на избори заради него и проблемът на България се казва – Делян Пеевски“, отсече Николай Денков. Денков настоя да се търси отговорност за това кой назначава служебните министри. Хора от ПП-ДБ нямат място в служебния кабинет, притеснен е Денков.

Той отбеляза, че е рано да се поставят въпросите затова кой ще води преговорите за съставяне на правителство след изборите. Ако няма ясна програма с приоритети, няма смисъл да се сяда на масата на преговорите. Ако има преговори, трябва да стане ясно каква е програмата и как се взимат решенията. Правителството падна, защото нямаше готовност да се подпише споразумение, посочи Денков.

Срещу конституцията

Министър-председателят в оставка определи и като протиконституционно решението на Народното събрание да спре харченете на пари, докато не се сформира служебен кабинет.

Ще има великденски бонус за пенсионерите, наредиха на Асен Василев да спре харчовете

„Това е опит да се изземат функции на правителството, което работи за сметка на парламента. Няма как с решение на Народното събрание да се спира действието на Закона за бюджета. Именно в него бяха залегнали разходите за заплатите в администрацията, чието повишаване е част от прогреса по отношение на намаляването на неравенствата в обществото. С още харчове като великденските добавки за пенсионерите някой могат да искат да се влошат показателите на странат и тя да не отговори на изискванията за еврозоната. Няма да е виновен Асен Василев за това, а точно такива решения“, отбеляза още Денков.

Последни новини

- Реклама -